150 éves a budapesti szlovák gyülekezet – Tudósítás!

150 éves a budapesti szlovák gyülekezet – Tudósítás!

Share this content.

Budapest – Zsúfolásig telt a budapesti szlovák evangélikus közösség gyülekezeti terme önnállósodásuk 150. évfordulóján december 16-án. Szöveg és fotó: Kiss Tamás

Az ünnepi alkalmon igét hirdetett hgr. dr. Miloš Klátik, a szlovákiai ECAV elnök püspöke Ézsaiás 40,9. alapján. A szlovák püspök igehirdetésében hangsúlyozta, hogy keresztyénként feladatunk a felemelkedés lelki értelemben. Az egybegyűlteket köszöntötte Lackner Pál oszágos programkoordinátor, a Magyarországi Evangélikus Egyház képviseletében, majd további köszöntések hangzottak el az alkalom támogatói; a Szlovákia Evangélikus Egyháza, Határon Túli Szlovákok Hivatala, A Magyarországi Szlovákok Szövetségének Közalapítványa, az Országos Szlovák Önkormányzat, Fővárosi Szlovák Önkormányzat, Budapest Főváros VIII. kerület Önkormányzata, Budapest 6.,13.,14., 16.kerületeinek Szlovák Önkormányzatai, Nagytarcsa Szlovák Önkormányzata és a prágai szlovák gyülekezet nevében. Az alkalmon jelen volt többek közt Peter Weiss, a Szlovák Köztársaság nagykövete, Radosné Lengyel Anna országos felügyelő-helyettes valamint Krizsán Zoltán egyházkerületi felügyelő.

Az ünnepi istentiszteletet követően került sor Daniel Bachát – püspök, Ján Kollár – költő, lelkész, Ľudovít Izák – kántor, zeneszerző emléktábláinak felavatásra, valamint a „Jób megpróbáltatása - egy evangélikus gyülekezet peripetiái – A pesti szlovák evangélikus gyülekezet emlékkönyve” című kiadvány ünnepélyes bemutatására.

Címkék: szlovák - gyülekezet - ünnep - 150 -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!