Már látványtervei is vannak az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnak

Már látványtervei is vannak az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnak

Share this content.

Szerző: Vitális Judit / Evangélikus.hu
Budapest – Új közösségi tér jön létre a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) Üllői úti székházában. Itt kap majd méltó elhelyezést a közeljövőben az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár anyaga is.

Evangélikus közművelődési tér létrehozásáról hozott határozatot március 31-én a MEE Országos Presbitériuma. Az Üllői úti székház udvaráról közvetlenül megközelíthető termek nemcsak kulturális programok és tanácskozások helyszínéül szolgálhatnak majd, hanem például a központot felkereső iskolai csoportok fogadására is alkalmasak lesznek. A multimédiás eszközökkel felszerelt, kiszolgálóegységekkel ellátott helyiségek megfelelő körülményeket fognak teremteni mindehhez – tudtuk meg Prőhle Gergely országos felügyelőtől.

Itt kap majd méltó elhelyezést az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár anyaga is. A Kossuth- és József Attila-díjas magyar író és felesége mintegy tizenötezer kötetes könyvtárát a család 2019 októberében ajándékozta a MEE-nak. A szellemi, kulturális értelemben felbecsülhetetlen értékű gyűjtemény feldolgozása megkezdődött, az Evangélikus Országos Gyűjtemény pedig a napokban – Esterházy Péter születésének hetvenegyedik évfordulóján – hozta nyilvánosságra az első látványterveket arról, hogy milyen körülmények között kívánják azt megőrizni, egyben tartani és bemutatni a nagyközönségnek. A fémáthidalókon természetesen Esterházy Péter-idézetek lesznek – jegyzik meg.

Balás Gyula és Balás Gergő látványtervei az Evangélikus Országos Könyvtár honlapján tekinthetők meg. Miként az a képes beszámolóból kiderül, a leendő helyiségek építészeti előkészítése is megkezdődött.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!