Közös fellépés az Elfeledett szomszédainkért!

Közös fellépés az Elfeledett szomszédainkért!

Share this content.

Pápa – Politikai pártok, egyházak, szervezetek képviselői és magánszemélyek közösen mondták ki, ebből elég! A kerekasztal-beszélgetésen közös nyilatkozatot fogalmaztak meg, melyhez bárki csatlakozhat az interneten. Forrás: infopapa.hu ( Sz. Zs.)

Mint ahogy arról az infopapa több cikke is beszámolt, nagy port kavart Orbán Imre, a Jobbik pápai elnökének azon nyílt levele, melyben a pápai zsinagógában helyet kapó „Elfeledett szomszédaink" című kiállítást és annak tárlatvezetőit támadta történelemhamisítással. Dr. Áldozó Tamás polgármester és Grőber Attila, az MSZP pápai elnöke ennek a támadásnak és az ezt övező ideológiának kívánt gátat szabni azzal, hogy közösen állnak ki ellene. Kerekasztal-beszélgetésre hívták a pápai politikai pártok, egyházak és egyéb szervezetek vezetőit annak szemléltetésére, hogy az effajta megnyilvánulások ellenzői vannak többségben.

„Eljött az idő, amikor ki kell állnunk és azt kell mondanunk, elég, nekünk erre nincs szükségünk. Habár sokan különböző politikai pártokhoz tartozunk, a közélet aktuális kérdéseiben más-más ideológiát képviselünk, de az mindenképpen összeköt bennünket pártra, vallásra, életkorra, nemre való tekintet nélkül, hogy úgy érezzük, fel kell emelnünk a szavunkat” – mondta bevezetőjében Áldozó Tamás, majd felolvasta a Grőber Attilával közösen megfogalmazott nyilatkozatot.

Grőber Attila úgy fogalmazott, hogy aki azzal vádolja Pápa városának egyik kiállítását, hogy történelmet hamisít, az nem csak a tárlatot vádolja, hanem az egész várost. Szerinte a zsinagógában lévő kiállítás három tényt állít: Pápán éltek zsidók, tettek a városért és haláltáborokban haltak meg.

A kerekasztal-beszélgetésen felszólalt még Mód Károlyné, a DK képviseletében, aki szerint az oktatásban nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a holokauszt tanítására, valamint annak elfogadtatására törekedni, hogy a zsidók deportálása is része a magyar történelemnek.

Politzer Sándor, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöke és Jabronka Richárd, az MSZP alelnöke arra világítottak rá, hogy a közbeszédben és internetes fórumokon egyre többen vállalják fel antiszemita nézeteiket.

A beszélgetésen felszólalt még többek között Unger Tamás alpolgármester, Szirbek Rita szocialista önkormányzati képviselő, Polgárdi Sándor evangélikus esperes, Ortutay Gábor, a Hit Gyülekezete lelkésze, valamint Boncz Zoltán, baptista lelkész.

A kerekasztal-beszélgetés végén a jelenlévők aláírták közös nyilatkozatukat és mindenkit arra kértek, tegyék meg ugyanezt az interneten. Küldjék el nevüket a papa@gmail.com e-mail címre, így csatlakozzanak az antiszemitizmus ellen.

Íme a nyilatkozat szövege:

Nyilatkozat magunkért Pápa város polgáraiként, szűkebb pátriánkat, annak gazdag múltját, értékrendjét megbecsülő és tisztelő emberként kötelességünk elutasítani minden olyan kijelentést, tettet, ami a múlt tagadására, annak meghamisítására irányul. Nem mehetünk el szó nélkül a város köztiszteletnek örvendő oktatási intézményeinek pedagógiai programját, a pedagógusok és az intézményvezető munkáját megkérdőjelező nemtelen támadás mellett sem. Büszkék vagyunk arra, hogy olyan városban élhetünk, amely az elmúlt évszázadok során gazdag kulturális és épített örökséget hagyott ránk, s ahol számos nagyszerű ember kapott első útmutatót későbbi sikereihez a tudomány, a kultúra, a közélet terén. Tiszteljük Pápa minden polgárát, aki tett a városért, aki hozzájárult a város fejlődéséhez, gazdagodásához és megőrizzük őket emlékezetünkben. Mint ahogy minden meghurcolt, elüldözött, meggyilkolt polgár emlékét is megőrizzük. Mert voltak idők, amikor a pápaiak nagy közösségét megcsonkították, és a város nem tudta megvédeni őket: szomszéd a szomszédot, pápai a pápait, magyar a magyart. Fogjunk össze, mutassuk meg, hogy mi, akik tiszteljük egymás vallási, származási, kulturális vagy nemzeti identitását, mi, akik közösen szeretnénk minden tőlünk telhetőt megtenni a magyar nemzet sikeres jövőjéért, mi, akik példaként szeretnénk majd állni az eljövendő generációk előtt, MI vagyunk a többség és együtt állunk ki a múltunk, a jelenünk, a jövőnk, az értékeink, a pápai polgárok védelme mellett.

Hivatkozások: További képek -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!