Védőhálót jelentenek az egyházi közösségek

Védőhálót jelentenek az egyházi közösségek

Share this content.

Forrás: boon.hu, szöveg: Detzky Anna, fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – A vallási közösségek nem hagyják magukra idős tagjaikat a járvány idején sem. Az egyházak számára is kihívást jelent a koronavírus miatt kialakult járványhelyzet, hiszen legtöbb helyen a közösségi élet az online térbe szorult vissza. A gyülekezetvezetők ezzel együtt is igyekeztek mozgósítani az erőiket a rászoruló idősek megsegítésére.

Segélyvonal működik

„A közösségünk szépkorú tagjai számára forróvonalat indítottunk el. Jelezhetik, ha nincs segítségük, amikor be kell vásárolniuk, gyógyszert kell kiváltaniuk vagy orvost kellene intézni – mondta Markovics Zsolt főrabbi, a Miskolci Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség vezetője. – Előfordult olyan, hogy az egyik tagunk rosszul érezte magát, és a belső segélyvonal útján sikerült hozzá eljutnunk és orvost hívnunk. Mostanra jó kezekben van. Közösségünkből három-öt embert lehet riasztani mobiltelefonon a segítségkérők részéről. Az elérhetőségeket közösségünk zárt Facebook-csoportjában osztjuk meg. Ezt követően azok, akik részt vesznek a szolgálatban, megbeszélik, hogy ki ér rá éppen. A kezdeményezést egyébként a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) segélyvonalának mintájára hoztuk létre, ahol önkéntesek hallgatják meg a hívók hasonló problémáit és igyekeznek benne segítséget nyújtani.”

Élelmiszerosztás

A miskolci Mindszenti plébánián működő karitászcsoport többek között tartós­élelmiszer-osztással segíti a rászorulókat. 

„Plébániánkon odafigyelünk nyugdíjas közösségi tagjainkra. Néhányukat telefonon is rendszeresen felkeresem – számolt be Juhász Ferenc atya, a Mindszenti templom plébánosa. – Kórházlelkészünk pedig látogatja a haldokló betegeket. Karitászcsoportunk pedig hagyományosan a környékbeli szegényeket szolgálja, akik a járvány miatt többségében még rosszabb helyzetbe kerültek. Hétfőnként osztunk számukra tartós élelmiszert.”

Önkéntes segítők

A protestáns felekezetek főként az egyéni segítségnyújtásra koncentrálnak.

„Még a járvány kitörésének elején kialakultak azok a segítségnyújtási formák a gyülekezeten belül, amelyek most is élnek. Jellemzően fiatalabb testvérek ajánlották fel önkéntesen, hogy bevásárolnak és kiváltják a gyógyszereiket azoknak az idősebb tagoknak, akiknek nincs más lehetőségük, és igénylik. Mostanra beolajozottan működik ez a szolgálat” – idézte fel Almási Ferenc, a Deszkatemplom közösségének református lelkipásztora.

„Inkább egyedi segítségkérésekről és szolgálókról tudok beszámolni. Házi segítségnyújtást végző és népkonyhát működtető ellátórendszer Arnóton működik, az Abaffy Gyula Evangélikus Szeretetszolgálat – fűzte hozzá saját és közössége tapasztalatait Sándor Frigyes, a Miskolci Belvárosi Evangélikus Egyházközség lelkésze.

Hivatkozások: Cikk a Boon.hu oldalán. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!