Megjelent a MONAMO Ne hagyj elesnem című CD-je

Megjelent a MONAMO Ne hagyj elesnem című CD-je

Share this content.

Budapest – A Luther Kiadó gondozásában megjelent a Monamo Ne hagyj elesnem című CD-je, amelynek lemezbemutató koncertjére 2012. december 16-án, vasárnap 18 órakor kerül sor a fasori evangélikus templomban. (Budapest, VII. kerület, Városligeti fasor 17.) A lemez a koncerten megvásárolható majd.

A lemez tartalma:

•    Ne hagyj elesnem (12:30)
•    Kora reggel (6:07)
•    Áldjad én lelkem (4:36)
•    A fényes nap (10:17)
•    Mi Atyánk (3:22)
•    Egy zsenge rózsatőről (8:50)
•    Nyugvóra térek (6:40)
•    Jézus Krisztus szép fényes (6:50)

Ajánló:

Az utóbbi időben számos próbálkozást láthattunk-hallhattunk, hogyan próbálták többen is a „poros" korálokat, gyülekezeti használatban „megkopott" evangélikus énekeket felfrissíteni modernebb hangzással.
A Monamo lemeze azonban teljesen más. A másfél éve létező trió az evangélikus énekeket önmagukban tekintik nagy értéknek, és zenéjükkel erre az értékre hívják fel a figyelmet. Saját zenei világukat (amelynek egyaránt összetevője a jazz, a népzene és a klasszikus zene) a gyülekezeti énekekkel "beoltva" adnak különleges lelki élményt a hallgatóknak. 
2011 ősze óta rendszeresen vannak jazzistentiszteletek a fasori evangélikus templomban. Nagy János billentyűs hangszereken játszik, Szirtes Edina Mókus énekel és hegedül, Mogyoró Kornél ütőhangszereket szólaltat meg. Az istentiszteleteken 5-5 evangélikus ének feldolgozása szólal meg igék, imádságok, igehirdetések mellett, melyeket a gyülekezet lelkészei, Aradi György és Pelikán András mondanak. Jól ismert énekek (Áldjad, én lelkem...) vagy talán kevésbé ismertek (Jézus Krisztus, szép fényes hajnal...) egyaránt elhangzottak a korábbi istentiszteleteken. A gyülekezet, a résztvevő közönség számára a zene különleges, máshol nem hallható, spirituális tartalmakat adott. A zenekar szándékairól így vall Nagy János, zeneszerző, zongorista: 
„A Monamoval mi úgy gondoljuk, mint zeneszerzők, muzsikusok tehetünk azért, hogy a gyülekezeti éneklés szebb és jobb legyen. Hogyan? Ha olyan dalokat komponálunk amikkel újra felhívjuk a figyelmet a protestáns egyházi énekekre, a bennük rejlő szépségre, a szövegek el nem évülő tartalmára. A Monamoval megpróbáltunk olyan zenei szövetet létrehozni amely a jazz, a klasszikus és a népzene egyfajta ötvözete de igyekeztünk mindezt alárendelni az eredeti dallamnak és szövegnek. Próbáltunk elkerülni minden olyan fordulatot, zenei megoldást ami a popzenéből ered, nehogy trójai falóvá váljék az egyébként jószándékkal íródott alkotás. A művészet elsősorban a fantáziához, az érzelmekhez szól, s azon keresztül hat az értelemre és akaratra. Ezért nem tartanánk kívánatosnak, ha az első két harmónia megszólalásakor egy könnyűzenei sláger csengene vissza a hallgatók fülébe, s így lopakodna be az az anyagias, világi gondolkodásmód amit azok képviselnek.”
A Luther Kiadó a fasori jazzistentiszteleti használatban lévő zenei anyagból 8 dalt ad ki a most megjelenő lemezen. Karácsonyi, húsvéti ének, zsoltárfeldolgozás, dicséret van közöttük. A műfaji sokszínűség ellenére egységes hangzású a lemez, ezt elsősorban a nemzetközi hírű és számos szakmai díjjal kitüntetett (Erkel-díj, Artisjus-díj, stb.) zenészek precíz játéka és az énekek tartalmával való átgondolt foglalkozás eredményezi.

Luther Kiadó
Egységár: 2500 Ft (27% áfával)
LKZ 006

Hivatkozások: A CD a kiadó honlapján -
Címkék: Monamo - CD - lemez - bemutató - zene -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!