A pandémia ellenére idén is lesz betlehemi láng

A pandémia ellenére idén is lesz betlehemi láng

Share this content.

Forrás: cruxnow.com, Szemlélek értékmagazin. Összeállította és fordította: Sáhó Eszter
Bécs – November közepén jelentette be az ORF osztrák közszolgálati televízió, hogy a hagyományoknak megfelelően idén is meggyújtják a béke lángját a betlehemi Születés Templomában. 1986 óta minden évben kiutazik egy gyermek Ausztriából Betlehembe, hogy a Jézus Krisztus születésének helyét jelképező, 14 ágú ezüstcsillag fölötti örökmécsesről meggyújtsa a lángot.

Idén ebben a korlátozások miatt egy helybéli kislány, a 9 éves Maria Khoury segédkezett. Maria egy betlehemi, keresztény családból származik, aki nagy örömmel vállalta a feladatot: „A családom és én is nagyon büszkék vagyunk arra, hogy részesei lehetünk ennek az osztrák karácsonyi hagyománynak” – idézte szavait az ORF.

Az eddigi években a lámpásba zárt lángot repülőgépen hozták Ausztriába, melyről további gyertyákat és lámpásokat gyújtottak meg, melyeket a családok és a plébániák a saját betlehemük mellett helyeztek el. A láng aztán olyan nemzetközi közösségek segítségével, mint a cserkészek vagy az ifjú tűzoltók, bejárta a világot.

Magyarországon minden évben Budapest egyik – katolikus vagy protestáns – templomában fogadják ünnepélyesen, ökumenikus istentisztelet keretében a betlehemi lángot, ami onnan juthat el a magyar cserkészek révén az ország minden részébe. 

Az ORF tájékoztatása szerint az Osztrák Vasút, a tűzoltók, a Vöröskereszt, a Szamaritánus Szövetség, a cserkészek, valamint az egyházközségek és magánszervezetek idén is támogatni fogják a fény elterjedését, és a járványhelyzetben is keresik ennek a megoldását.

A békelángot korábban eljuttatták már Ferenc, XVI. Benedek és II. János Pál pápáknak csakúgy, mint sok állam- és kormányfőnek.

A betlehemi békelánggal a szervezők pénzt is gyűjtenek a fogyatékossággal élő és speciális igényű gyermekek számára.

A kezdeményezés tiszteletére idén a Vatikán és Ausztria közös bélyeget adott ki, melynek egyik oldalán Ferenc pápa látható a békelánggal a kezében, a háttérben a Szent Péter-bazilikával, a másik oldalon az újszülött Jézust láthatjuk piros kelmébe fektetve az ikonikus ausztriai Christkindl zarándoktemplom előtt. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!