Továbbra is gyilkolják a lelkészeket Nigériában

Továbbra is gyilkolják a lelkészeket Nigériában

Share this content.

Forrás: vasarnap.hu
Kaduna – Fulánik öltek meg egy lelkipásztort és több másik keresztényt Nigéria Kaduna államában a héten. A Kemara Rimi-i és a budai adara közösségeket támadták meg a Kajuru kormányzati térségben. Szeptember elején két támadást is végrehajtott a szélsőséges csoport. Hét embert elraboltak.

Az első támadás a nigériai budai közösséget érte. A fulánik itt három keresztényt gyilkoltak meg, köztük a helyi evangélikus közösség lelkipásztorát, a 45 éves Alubara Audut. A két másik áldozat egy négy- és egy ötgyermekes családfő volt. Ugyanebben a támadásban két embert elraboltak – jelenti a Persecution.

Néhány órával később a fuláni fegyveresek öt embert raboltak el Kemara Rimi városból. A legfiatalabb 16, a legidősebb 37 éves volt. Mindezidáig a fulánik nem jeleztek semmit a váltságdíjról, vagy arról, kivégeztek-e már az elraboltak közül bárkit is.

A fulánik töretlen sikeressége a keresztények levadászásában tragikus, főleg annak fényében, hogy a Mohammad Buhari által vezetett kormány kommunikációja a Nigéria északi részén dúló terrorcselekmények sorozatával kapcsolatban nyilvánvaló hazugságokból áll. A Global Terrorism Index tavalyi kimutatása szerint a fulánik kezéhez 2019-ben már több vér tapadt, mint a rettegett Boko Haraméhoz. 

Kaduna állam Nigéria leginkább veszélyeztetett térségei közé tartozik, Nashir Ahmad el-Rufai kormányzó most sem nyilatkozott. Márciusban, az 50 főnél is több áldozattal járó vérengzés kapcsán el-Rufai azzal indokolta tétlenségét, hogy szerinte a biztonságiak földi vagy légi beavatkozása csak súlyosbítaná a helyzetet. A kormányzó közölte, hogy egyébként a terroristák azonnali likvidálását támogatná, amennyiben pontosan sikerülne azonosítani őket.

Mindeddig nem történt semmi.

Címkék: Nigéria - keresztény - iszlám -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!