Megtartották a Reformációi Moziestet

Megtartották a Reformációi Moziestet

Share this content.

Szöveg: Fischl Vilmos
Budapest – A MEÖT 2020. október. 18-án vasárnap a Reformációi Gálaest helyett – a pandémiára való tekintettel – Reformációi Moziestet tartott. Dr. Fischl Vilmos főtitkár üdvözlő beszédében kiemelte, hogy a Reformáció 503. évfordulója alkalmából újra fölvetődik a kérdés: mit kezdjünk ma a reformációval?

„A reformációra való emlékezés sem mentes az emlékezések és a közösségi emlékezet általános természetétől. Kihívást jelent. A kihívás pedig nem kevesebb, mint az, hogy meg kell fogalmazni: mi is a reformáció mai üzenete? S ez az üzenet legalább annyira szól az emlékezőről, mint az emlékezet tárgyáról” – mondta a főtitkár.

Kiemelte, hogy a reformáció elsősorban európai ügy. Beszédét azzal zárta, hogy meg kell újulnia Európának, és nincs megújulás az eredethez való folytonos visszatérés nélkül.

A beszéd után bemutatásra került Vereb Vean András rendező dokumentumfilmje, mely a fasori evangélikus templom felújításának több éves folyamatát követte végig. A felújítást a Reformáció 500. jubileumi évfordulója után kezdték el. A gyülekezetet az a reformációi gondolkodás vezette, hogy a megújítást nemcsak az emberben, hanem az egyházon is el kell kezdeni.

 

A film a munkálatok részletei mellett bemutatja a lebonyolításban meghatározó szerepet játszó Aradi György lelkész erőfeszítéseit, s betekintést nyújt az építkezés mellett a gyülekezetépítés nem kevésbé küzdelmes mindennapjaiba is.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!