Csendesnapokat tartottak Beregdarócon

Csendesnapokat tartottak Beregdarócon

Share this content.

szöveg: Zsarnainé Urbán Nóra. Fotó: Zsarnai Krisztián
Beregdaróc – A tavalyi évben első alkalommal megszervezett tanévindító csendesnapokat a pandémia ellenére, az idei tanév kezdetén is meg tudtuk tartani augusztus 24-26 között Beregdarócon, a Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában tanító pedagógusok részére. Kicsit alacsonyabb létszámmal, de annál bensőségesebben, vigyázva egymásra ápoltuk így intézményünk jó hagyományát.

Az Útmutatóban kijelölt igék alapján hangzottak az esti evangelizációk és a reggeli áhítatok, témánk „az ítélő és kegyelmes Isten arca” volt. A bibliai történeteken keresztül különböző élethelyzetekben adódó krízishelyzeteket láthattunk meg, és mégis mindenhol Isten kegyelme ragyogott fel. Bűneink miatt sínylődünk és szenved ez a világ, sokszor sokak roskadoznak a terhek alatt, de Jézus azért jelent meg, hogy az ember tisztán lásson, mint a betsaidai vak ember, és győztesként kerüljön ki a küzdelmekből, mint a piros pozsgás Dávid, akin lötyögött Saul páncélja. A második estén pedig a Ki neked Jézus?" kérdés lett nekünk szegezve: „történelmi személy?” vagy „a legnagyobb ember?”, „erkölcsi irányt adó?” vagy a Megváltó?”. A választ ki-ki magában tisztázhatta.  

Vendégünk volt dr. Korányi András professzor, akinek „Trianon 100” című előadását hallgattuk meg. A nagyon széles látószögből elénk tárt okok és események sorozata bizonyára többünknek hozott új ismereteket is, különösen az evangélikus egyház és a többi felekezetre, egyházakra vonatkozó tekintetben. Fájdalmas volt hallani, hogy mi, evangélikusok hasonlóan összezsugorodtunk, mint szeretett hazánk, míg a reformátusok és a katolikusok a határok elmozdulását követően erősebbek és nagyobbak lettek. 

Az áhítatokban a fenntartó gyülekezet lelkészei dr. Kovács László Attila, Adámi László és Zsarnai Krisztián is részt vállaltak, valamint az intézmény iskolalelkésze, Zsarnainé Urbán Nóra. 

A délutánokon évkezdő tanári értekezletet is tartottunk. Kocsisné Sárossy Emőke igazgató asszony, Kocsis Zsolt és Opre Gabriella igazgatóhelyettesek beszámolói után átbeszéltük a mögöttünk lévő szűk félévet, melyet a digitális oktatáson keresztül oldottunk meg, és próbáltunk előre is tekinteni az új kihívásokra. 

Isten kegyelmében bízva kezdjük évünket, hogy velünk lesz, a krízisből kivezet és megtart bennünket kegyelmében!      

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!