Evangélikus lelkésznél is dolgozott – Kilencven évével Rézi néni a korelnök Bátaapátiban

Evangélikus lelkésznél is dolgozott – Kilencven évével Rézi néni a korelnök Bátaapátiban

Share this content.

Forrás: teol.hu, szöveg: Szeri Árpád
Bátaapáti – Kilencvenedik születésnapját ünnepelte Oláh Sándor Istvánné, született Hahn Teréz, Bátaapáti legidősebb lakója. A település nevében Krachun Szilárd polgármester köszöntötte, egyúttal tolmácsolva Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletét is.

Oláh Sándor Istvánné, avagy ahogyan őt nevezik, Rézi néni 1930. augusztus 18-án született Zsibriken. „Itt a szomszéd faluban – intett a közeli település felé. – Sokat jártunk Apátiba boltba vagy a mészárszékbe, mert nálunk nem volt hentes. Édesapám ács volt, édesanyámról alig tudok valamit, mert fiatalon meghalt. Apám pár év elteltével ismét megházasodott, második feleségétől született két gyermeke, így aztán öten lettünk testvérek. Én voltam a középső. Most már egyedül vagyok közülük.”

Rézi néni gyermekkorában szederlevelet szedett, kukoricát fosztott és közben tanult, amíg tehette. Öt és fél elemit végzett el, azért ennyit, mert a hatodik osztályban nem véglegesítették a tanítót.

Hamarosan jött a háború – idézte fel a kor újabb tragikus állomását. – Apámat és bátyámat 1944-ben bevonultatták katonának. Többet már soha nem találkoztam velük.”

Hahn Teréz nem sokkal később elszegődött Hidasra szolgálatra a helyi evangélikus lelkészhez. 1945 után azonban német neve miatt őt is fenyegette a kitelepítés. Ezért hazatért Zsibrikre. Nem kellett elhagynia hazáját, ezért ismét dolgozni kezdett, de már a bátaapáti evangélikus lelkésznél. 1949-ben férjhez ment, és ettől kezdve otthon, Bátaapátiban vezette a háztartást. Néha művelte a tsz földjét is, mert mint mondta, nem igazán értett máshoz, mint a kapáláshoz. Valamint a kötéshez, ami máig kedvelt időtöltése. Nélkülöznie szerencsére nem kellett, férje bányászként, majd mészégetőként, végül erdészeti munkásként kereste a kenyerét.

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!