Elindult a Vajda Péter Emlékprojekt

Elindult a Vajda Péter Emlékprojekt

Share this content.

forrás: infopapa.hu, EpVE-Hírlevél, fotó: EpVE – V. Takács Mónika, Napló – Laskovics Márió (csoportkép); videó: Csorba J. László
Pápa – Vajda Péter reformkori irodalmár-természetbúvár-pedagógus-társadalomkritikus elhunytának közelgő 175. évfordulója alkalmából az Elsősorban pápai Városbarát Egylet (EpVE) – a Kossuth Szövetség Veszprém megyei Csoportja – Vajda Péter Emlékprojektet indított.

A 2020/21-es Emlékprojektet Petőfi Sándor költő, néhai pápai diák „eltűnésének” idei évfordulóján, 2020 július hónapjának utolsó napján indították útjára a Pápa, Gyurátz Ferenc utcai Petőfi-emlékház udvarán sajtótájékoztatóval egybekötött, rendhagyó főhajtás keretében, ahol jelen volt Pápa Város polgármestere, az Emlékprojekt fővédnöke, dr. Áldozó Tamás, Vanyola Község polgármestere, az Emlékprojekt társ-fővédnöke, Varga Rita, valamint Vajda Péter Pápán élő leszármazottja, az Emlékprojekt egyik védnöke, Kovácsné Vajda Edit nyugalmazott tanárnő is.

Vennes Györgyné egyleti önkéntes Petőfi Sándor „Vajda Péter halálára” című költeményét tolmácsolta a megjelenteknek, Varga Árpád tanár, költő az alkalomra, Vajda tiszteletére írt „Páriák pártfogója” című rövidversét, úgynevezett „apeváját” olvasta fel, majd az EpVE ügyvivője, a Kossuth Szövetség megyei titkára, Kerecsényi Zoltán tartott ismertetőt a kitűzött emlékprojekti célokról és tervekről.

Az Emlékprojekt koordinátoraként Kerecsényi Zoltán hangsúlyozta, a 2020/21-es Vajda Péter Emlékprojekt egy egyfajta kulturális innováció, mely folytatása az EpVE 2016/17-es Kossuth Emlékprojektjének, ami Kossuth Lajos születésének 215., pápai díszpolgárrá választásának 130. évfordulója jegyében zajlott. Egyletük önként vállalt, fontos feladatai között tartja számon Kossuth mellett Petőfi helyi, kulturális emlékezetben tartásátis.

Valójában most ehhez kapcsolódik az előttünk álló szűk egy esztendő alatti Vajda Péter Emlékprojekt. Vajda Péterrel a forradalmár poéta, Petőfi Sándor „előfutárára-előkészítőjére” kíván emlékezni és emlékeztetni az EpVE, illetve a hozzájuk csatlakozó segítők, közreműködők – így Vanyola község, a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár, a pápai Várostörténeti-Honismereti Kör, a pápai Nyugdíjas Pedagógusok Klubja, a pápai GraFirka Műhely –, s ezzel előkészíteni Petőfi Sándor szintén rohamosan közelgő szép kerek, 200. születési évfordulóját, melyre szintén méltóképpen szeretne majd az Egylet készülni Pápán, Pápa környékén 2021/22-ben – derült ki Kerecsényi tájékoztatójából.

Kerecsényi Zoltántól azt is megtudtuk, hogy a múlt század második felében még igen eleven volt Petőfi „előkészítője”, Vajda Péter pápai, Pápa vidéki „kultusza”, rendkívül aktív volt a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Vajda Péter nevét viselő megyei egyesülete, melynek egyébként egy időben városunk biztosított székhelyet. A TIT áldásos tevékenysége nyomán az 1970-es, ’80-as években működött Pápán egy nagysikerű, Vajda Péterről elnevezett szabadegyetem is, és immár öt évtizede lesz, hogy felvette Vajda Péter nevét – s mindmáig viseli – egy pápai lakótelep. Azonban ha ma sokakat megkérdeznének Pápán, sajnos nem igazán tudnának pontos választ adni arra, hogy ki is volt valójában Vajda Péter, hogy járt-e egyáltalán Pápán, hogy vannak-e emlékjelei a városban? Ezért az érkező 175. évforduló érdemessé teszi Vajda Pétert arra, hogy újból foglalkozzanak személyével, életművével, emlékezetével Pápán és annak környékén, hogy újból visszaemelődjék ennek a múltbéli, kivételes magyar embernek az alakja a lokális, kulturális emlékezetbe.

A cikk itt folytatódik.

Csatolt állományok: Vajdarajzpályázatfelhívás.pdf -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!