Megújult a pápai evangélikus esperesi hivatal

Megújult a pápai evangélikus esperesi hivatal

Share this content.

Forrás: veol.hu, szöveg és fotó: Laskovics Márió
Pápa – A homlokzat és a lábazat tavasszal történt korszerűsítésével befejeződött a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperesi hivatalépületének több mint egy évtizede tartó felújítása.

A Veszprémi Evangélikus Egyházmegye Pápán működő esperesi hivatala épületének felújításáról tájékoztatta a sajtót Polgárdi Sándor esperes csütörtökön. Mint felidézte, a templom, az 1862-ben iskolának és tanítólaknak készült, jelenlegi hivatalépület, valamint a Széchenyi István utca 15. szám alatti épület (egykori paplak) egyaránt Gyurátz Ferenc püspök lelkészi szolgálata idején alakult ki. A nagy formátumú püspökről nevezett utca 1. szám alatti épületét Polgárdi Sándor a gyülekezet lelkészévé 2008-ban történt választását követően rendezték be lelkészlakká.

„A 2009-ben kezdődő munkálatokhoz nyolc irányból sikerült anyagi forrást szereznünk, folyamatos volt az építkezés az adott lehetőségek szerint. Két ablakcserével kezdtük egyházmegyei támogatásból. Segítőink közt volt a pápai önkormányzat 3,325 millió forinttal, a Magyarországi Evangélikus Egyház önrész-kiegészítéssel (2,7 millió forint), az egyházkerület (900 ezer forint), az egyházmegye (5,2 millió forint), az egyházközség és a Gusztáv Adolf Segélyszolgálat (600 ezer). Továbbá pályázati úton sikerült nyernünk az Emberi Erőforrások Minisztériumától két ütemben 4,8 millió forintot. A több mint tizennyolcmillió forintos beruházás öt lépcsőben valósult meg, az adott anyagi forráshoz igazítva” – mondta el az esperes.

A legnagyobb felújítási munka 2014-15-ben vált valóra. 2014 elején elkészült a látogatóközpont, a gyülekezeti terem idővel kicsinek bizonyult, ezért a lelkészlakást átköltöztették a hivatalépületbe, ahol irodát és lakásrészt alakítottak ki. Polgárdi Sándor esperes hozzátette, mindezek mellett megtörtént az épület gépészeti korszerűsítése, a nyílászárók pedig a műemléki jelleg elvárásai szerint újultak meg, valamint egy helyütt pótolták a padlás szigetelését.

„Nyár elején fejeződött be az utcai hosszú és az udvari rövid teljes mértékű rekonstrukciója. Az előző két évben az udvari oldal újult meg. Nagy örömünk, hogy visszakaphatta régi arculatát az épület. Feltártunk ugyanis két, az 1950-es évek előttről származó keresztet a homlokzaton. A vakolat leverésekor találtunk rá a mintákra. Teljesen leverték a lábazatot, újraszigetelték, illetve csapadékvédővel és úgynevezett lélegző vakolattal látták el. A 3,2 millió forint összköltségű munkálatokhoz az önkormányzat egymillió forinttal, az egyházkerület félmillió forinttal, az egyházmegye 900 ezer forinttal, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkársága 800 ezer forinttal járult hozzá” – közölte Polgárdi Sándor esperes.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!