Gyülekezeti napot és borversenyt tartottak Polányban

Gyülekezeti napot és borversenyt tartottak Polányban

Share this content.

Szöveg: Pongrácz Máté
Polány – Harmadik alkalommal rendezte meg a kicsiny somogyi falu Pongrácz Máté lelkész vezetésével, a kaposvári és környéki evangélikus gyülekezetek borászainak megmérettetését. A játékos borversenyt Smidéliusz Zoltán nyugalmazott esperes-borász vezette, melyhez idén is gyülekezeti nap és ünnepi istentisztelet kapcsolódott.

A nehéz, karanténos időszak elteltével nagy lelkesedéssel kezdtek neki a polányi evangélikusok a vírus utáni első közösségi nap szervezésének 2020. július 19-én. A gyülekezeti napnak Stikl Tibor gondnok és családja adott otthont, a nap lebonyolításában Ellenberger Tamás polgármester és polányi önkéntesek segédkeztek.

A vasárnap 14 órakor kezdődő esemény a szokásoknak megfelelően ünnepi istentisztelettel kezdődött. A gyönyörű új padokkal megszépült polányi evangélikus templom zsúfolásig megtelt helyiekkel, továbbá ecsenyi, somogyszili, mernyei, kaposvári és környékbeli boros gazdákkal, valamint evangélikus hittestvérekkel. A liturgia szolgálatát Rosta Izabella kaposvári segédlelkész, az igehirdetést Smidéliusz Zoltán lelkész végezte, aki a Szentlélek élet és lélekújító erejére helyezte prédikációjának fókuszába.

A templomi alkalom után már megterített asztalok várták a több, mint hetven résztvevőt. A helyi gyülekezet tagjai birkapörköltet, valamint babgulyást készítettek és sor került a játékos borversenyre Stikl Miklós presbiter vezetésével. 13 palack várta, hogy véleményt mondjanak róla a szakértők és a résztvevő vendégek. Örömmel fogalmazta meg a zsűri elnöke, Smidéliusz Zoltán, hogy remek borok és ügyes szőlősgazdák jellemzik a kóstolás alapján a Kaposvár környéki evangélikus településeket.

A fehérborok között Ertmann Henrik somogyszili gazda kiváló bora kapott többek között aranyérmet, a vörösborok között pedig Trapp Imre somogyszili gazda kapta a legnagyobb elismerést. A közönségdíjat Smidéliusz Zoltán hárslevelű fehérbora nyerte el.

A gyülekezeti napra Kaposvárról egy kisebb mozgást szerető evangélikus csapat kerékpárra is érkezett. A több mint 30 km távolság az új gyorsforgalmi út mellett kialakított szervizutaknak köszönhetően, végig biztonságos közlekedés mellett valósulhatott meg.

A nap zárásaként Smidéliusz Zoltán értékelte a borokat, majd Pongrácz Máté lelkész köszönte meg a résztvevőknek és a szervezőknek a munkáját, és reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező években is több ilyen közösségépítő rendezvény valósulhat meg a somogyi szórványban.

KÉPGALÉRIA.

Címkék: Polány - borverseny -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!