Visszaállt a szokott rend Békés megye temetőiben

Visszaállt a szokott rend Békés megye temetőiben

Share this content.

Forrás: Beol.hu
A veszélyhelyzet feloldását követően visszatért a megszokott rend Békés megye temetőiben. Azonban a távolságtartás és a részvétnyilvánítás mellőzése most is javasolt.

Nagy Zoltán, a Kelet-Békési Evangélikus Egyházmegye esperese elmondta, a koronavírus-járvány veszélyének idején a temetések esetében annyit írt elő a kormány, hogy lehetőleg szűk családi körben történjen a végső búcsú. „Ezenfelül mi csak a sír mellett tartottuk meg a szertartást, a ravatalozónál nem, illetve mellőztük a részvétnyilvánítást. Továbbá arra is figyeltünk, hogy lehetőleg olyan énekeket válasszunk, amivel rövidíteni tudjuk a szertartást" – ismertette az esperes.

Azóta viszont, mint mondja, visszaállt a régi rend, ismét a ravatalozónál kezdődik a temetés, és utána együtt mennek ki a hozzátartozókkal a sírhoz, hacsak másképpen nem kéri a család.

„Azonban a templomainkban továbbra is arra kérjük a híveinket, hogy viseljenek maszkot, és a másfél méter távolságot is be kell tartaniuk az istentiszteleteken" – emelte ki Nagy Zoltán.

Az esperes azt is elárulta, hogy az evangélikus egyház temetőinek nyitvatartásán nem változtattak, azok végig nyitva álltak a megemlékezők előtt. Mint mondta, mivel nyílt térről van szó, így senkinek sem okozott nehézséget betartani a másfél-két méteres távolságot.

Nagy Zoltán elmondta, hogy a koronavírus-járvány idején voltak olyan családtagok, akik hamvasztás után úgy döntöttek, elhalasztják a temetést. „Szerették volna, hogy ott legyen az egész család a temetésen, nem akarták szűk körben megtartani a szertartást, ezért ezt mondták, hogy várni szeretnének a búcsúztatással. Azonban én ezt lélektanilag nem tartom szerencsésnek, mert ezzel a döntéssel a gyásznak egy olyan lépésénél akadnak meg a hozzátartozók, ami nagyban nehezíti annak feldolgozását" – osztotta meg véleményét a Kelet-Békési Evangélikus Egyházmegye esperese.

A teljes cikk itt érhető el.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!