Az Év kiállítása díj jelölést kapott az Evangélikus Országos Múzeum cipszer kiállítása

Az Év kiállítása díj jelölést kapott az Evangélikus Országos Múzeum cipszer kiállítása

Share this content.

Forrás: magyarmuzeumok.hu, evangelikusmuzeum.hu, eom.lutheran.hu
Budapest – 2019-ben rendezett időszaki kiállítást Kik a cipszerek? a szepesi szász identitás családi emlékei címmel az Evangélikus Országos Múzeum, amely hivatalosan az Év kiállítása 2020 díj egyik jelöltje lett. A Pulszky Társaság által meghirdetett pályázaton a zsűri 2020. június 11-i ülésén választotta ki a továbbjutó kiállításokat (a kiírás szerint két kategóriában 6-6 jelöltet választhat ki). A továbbjutók listájának közzététele után a jelölt múzeumok használhatják AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2020 díj jelöltje címet. Izgalommal várjuk a szeptember 26-i díjátadót.

A díjról és a jelöltekről itt olvashatnak részletesen.

A történelmi Magyarország tele volt olyan kisrégiókkal, amelyek teljesen egyedi történelemmel, saját kultúrával, egyedi mikrovilággal rendelkeztek. A multietnikus, organikusan fejlődő, sokszínűségéből gyarapodó Magyar Királyság már a múlté, de Trianon évfordulóján fontos, hogy emlékezzünk más népekkel közös, gazdag múltunkra. Az Evangélikus Országos Múzeum a cipszerekről emlékezett meg 2019 decemberétől 2020 februárjáig. S hogy kik voltak a cipszerek? Szepes vármegye evangélikus vallású szászai. A németül Zipsnek nevezett területen a középkor óta éltek a szászok a huszadik századi elűzetésükig. A cipszerek tudást, kultúrát, civilizációt vittek a hegyvidéki erdőségektől ölelt területre, e kultúra emlékeit mutatta be az Evangélikus Múzeum kiállítása. A pincehelyiségek nyerseségükben is hangulatos téglafalai között berendezett kiállítás külcsínével és belbecsével is letisztult, áttekinthető összképet mutatott be a cipszerek elsüllyedt világáról. Ódon bútorok, régi ruhák, antik kötetek és festmények sora idézte meg a szepesi szász civilizációt. Kompaktságában is nagyszerű, tömör, átfogó kiállítás született tehát a cipszer múltról az Evangélikus Országos Múzeum falai között.

Információk: www.evangelikusmuzeum.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!