Digitális tananyagfejlesztést indít az Evangélikus Pedagógiai Intézet – Új utak az evangélikus pedagógiában

Digitális tananyagfejlesztést indít az Evangélikus Pedagógiai Intézet – Új utak az evangélikus pedagógiában

Share this content.

Szöveg ésfotó: Kecskeméti Zsuzsanna
Budapest – A digitális tananyagfejlesztés az evangélikus oktatási intézményekben volt a témája egy izgalmas, és egészen újszerű pedagógiai célt megfogalmazó találkozónak 2020. július 1-én az Üllői úton. Az ország számos pontjáról érkező, közel 30 pedagógus részvételével zajló közös gondolkodás mérföldkőnek számít az tantermi oktatás megújítására törekvő pedagógiai szakmai szervezet számára.

A nagy érdeklődésre számot tartó projekt célja, hogy olyan tananyagok szülessenek, amelyeket az evangélikus oktatás keretei között dolgozó tanárok fejlesztenek, és bármelyik evangélikus oktatási intézményben könnyen alkalmazhatóak és tanórába illeszthetőek. Elsődleges kívánalom, hogy a létrejövő digitális tananyagok élményt jelentsenek a diákok számára, és segítsék elő az adott tananyag könnyebb elsajátítását.

Koren Balázs a csoport vezetője elmondta, hogy a július elsejei kick-off, projektindító alkalom célja, hogy kialakuljon az a legalább 15 pedagógusból álló csapat, akik a tananyagokat készítik. A tantárgyak kijelölése nem kötött, a projektben résztvevők körétől függ, és a témákat tekintve is csak az a megkötés, hogy egy témát többször ne dolgozzanak fel a projektben résztvevő szakemberek, ne ismétlődjön az ismeretanyag.

A csoport tagjai tehát szakmailag széles keretek között mozoghatnak, és nincs szükségük extrém programozói tudásra, a tananyagok digitális kivitelezését erre szakosodott csapat végzi majd. Elsősorban a szellemi tőke koncentrálása és a tananyagmagok körülhatárolása a pedagógusok feladata. Ezek segítségével jön a következő lépés, olyan interaktív digitális tananyagok létrehozása, melyek teljesen platformfüggetlenek, jól meghatározható korosztálynak szólnak, egyértelműen körülhatárolható témát dolgoznak fel, és minimum egy tanórát kitöltenek. Fontos kritérium az is, hogy a tananyagok ne passziválják a diákokat, tehát interaktív módon működjenek, és bármelyik evangélikus oktatási intézményben dolgozó pedagógus is könnyen tudja alkalmazni.

Majorosné Lasányi Ágnes igazgatónő a felmerülő kérdésekre válaszolva elmondta, hogy az EPSZTI új utakat kíván biztosítani az evangélikus iskolákban tanító pedagógusoknak, és gyűjtik a már készen lévő oktatási segédanyagokat, amelyeket a pedagógusok egyéni hozzáféréssel fognak tudni letölteni az EPSZTI honlapjáról. Ezzel a digitális tananyagfejlesztéssel már a 21. századi, és az utóbbi időben megváltozott digitális igényeknek is megfelelő kisegítő lehetőségekkel tudják segíteni a pedagógusok tantermi munkáját. Hozzátette, hogy a jelenleg megcélzott 15 tananyag és fejlesztői létszám a minimális elvárás, ami bővíthető, és a pedagógusok nemcsak egyedül, de csoportokban is dolgozhatnak. 

Az innovációt végrehajtó pedagógusoknak gyorsan kell dönteni, hiszen augusztus elejére a végleges tananyag-koncepciónak készen kell állnia, és augusztus végére a végleges anyagoknak is el kell készülni. Ezt szeptemberben a digitális assetek elkészítése, a user experience, vagyis a felhasználói élmények kidolgozása és a grafika véglegesítése követi, így novemberben már megtörténhet a tantermi kipróbálása ezeknek a tananyagoknak.

A projekt új utakat nyit meg az innovatív pedagógusok előtt, és új platformot teremt az evangélikus oktatási rendszerben dolgozó pedagógusok számára, hogy digitális felületeken működő tudásmegosztással segíthessék egymás tantermi munkáját.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!