Pluszjuttatásból kaphat újra erőre a vidék

Pluszjuttatásból kaphat újra erőre a vidék

Share this content.

Forrás: sonline.hu, szöveg: Marosi Gábor
Kaposvár – Két lépésben duplájára emelkedik a kistelepülésen szolgáló lelkészek, papok és rabbik kiegészítő jövedelempótléka. Június elsejétől hatvan, jövő januártól pedig újabb negyven százalékkal kapnak többet az egyházi dolgozók. Somogyban ez mintegy száz lelkészt érint.

Csaknem húsz éve kapnak jövedelemkiegészítést a kistelepülésen élő és szolgáló papok, valamint lelkészek. A támogatás összege jelenleg mintegy ötvenezer forint. Az emelésnek köszönhetően júniustól csaknem nyolcvanezer, jövő januártól pedig százezer forintot kapnak fizetésükön felül a lelkészek. Erre a kormány a jövő évtől összesen ötmilliárd-kétszázmillió forintot fordít.

Pongrácz Máté, a Somogy-Zalai Evangélikus Egyházmegye esperes-helyettese elmondta: nagyon sok kistelepülésen a lelkészen kívül már nem maradt értelmiségi, hiszen az iskola évtizedekkel ezelőtt bezárt és az orvos sem lakik helyben. A támogatásra azért is van szükség, hogy az utolsó értelmiségi réteg megmaradhasson a falvakban. Ez azonban nem egyszerű, hiszen jelentős lelkészhiány van.

„Bölcs dolog volt létrehozni ezt a támogatást – fogalmazott Pongrácz Máté. – Ennek az emelése pedig nagyon fontos a vidéki Magyarország számára, hiszen ha a lelkész megmarad, akkor talán az adott településnek is van erre esélye. A mi egyházmegyénkben ez a jövedelempótlék öt lelkészt érint” – tette hozzá.

Pongrácz Máté kiemelte: egy kezdő evangélikus lelkész fizetése 210 ezer 600 forint. Ez egy minimum összeg, a gyülekezet ennél többet is adhat, kevesebbet azonban nem. Amelyik közösség ezt nem tudja kigazdálkodni, az kérhet egyházi támogatást. Az esperes-helyettes hangsúlyozta: a pedagógusokhoz hasonlóan életkor alapján változik a lelkészek fizetése. Aki 15 éve szolgál, annak már legalább 300 ezer forint, egy nyugdíj előtt állónak pedig 366 ezer 600 forint a javadalma.

A cikk a továbbiakban itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!