Újabb óvintézkedéseket vezetett be az Ótemplomi Szeretetszolgálat

Újabb óvintézkedéseket vezetett be az Ótemplomi Szeretetszolgálat

Share this content.

Forrás: newjsag.hu, szöveg: Hegedűs Éva
Szarvas – 2020. április 12-től mind a dolgozók, mind a bentlakók kötelesek maszkot hordani az Ótemplomi Szeretetszolgálat által fenntartott intézményekben. Emellett tovább szigorították a csomagok átadására-átvételére vonatkozó szabályokat is. Úgynevezett „csomagkarantént” vezettek be, vagyis a romlandó terméket egyáltalán nem tudják fogadni, az egyéb küldeményeket pedig várakozási időt követően, kizárólag ózongenerátorral történő fertőtlenítés után adják át. Az intézmény a támogatott lakhatással együtt összesen négy telephelyet működtet, több mint háromszáz ellátottal.

„A Rákóczi utcai intézményben kb. kétszázan laknak. Terveink között szerepel, hogy négy kisebb részt alakítunk ki, amelyek egymástól hermetikusan lezárva működnek. Reméljük, hogy ez is fokozza az idősek biztonságérzetét. Tudjuk, hogy a legnagyobb veszélyforrást a dolgozók jelentjük számukra, hiszen a városban laknak, ott intézik bevásárlásaikat, ill. egyéb ügyeiket is. Éppen ezért arra kérjük őket, hogy minimális legyen részükről a mozgás, ha pedig szükséges, akár a bevásárlásban is segítjük őket” – nyilatkozta a jelenlegi helyzetről Lázár Zsolt igazgató-lelkész.

Hangsúlyozta, elsődlegesen továbbra is a Minisztériumtól kapott központi iránymutatások a mérvadók, amelyeket be kell tartani. Ezek alapján március 8-tól nincs lehetőség személyes találkozásra, és eltekintve a kórházi kezeléstől a bentlakók sem hagyhatják el az épületet. A tapasztalatokról szólva elmondta, az idősek maradéktalanul betartják az előírásokat, a szenvedélybeteg ellátásban pedig egyetlen alkalommal fordult elő szökés. Ezt követően csak szigorú, kéthetes karantén után kerülhetett vissza az érintett az intézménybe.

Ugyancsak a fertőzés megelőzése érdekében egy ózongenerátor beszerzését tervezik, amely a folyamatos fertőtlenítést segíti. A készülék alig néhány óra leforgása alatt olyan minőségű tisztítást végez, amelyre hagyományos módszerekkel nem lennének képesek. Ebből a célból gyűjtést hirdettek, és kérik a segíteni akarókat – különös tekintettel a képviselő-testület és a presbitérum tagjaira – hogy április 20-ig a Szarvasi Ótemplomi Egyházközség számlaszámára utalják át támogatásukat (11733058-20011150-00000000), közleményben pedig tüntessék fel „a koronavírus elleni küzdelem” megnevezést. A felajánlást ugyanis ezen a napon továbbítják.

Az előzményekről szólva elmondta, korábban Bukovinszky Béla bocsájtotta rendelkezésükre a Szentandrási Sörfőzde készülékét, a gépjárművek fertőtlenítését pedig a Bencze Tamás tulajdonában lévő eszköz segítségével végzik. A SuperActivO3 eszköz  ára: 5700 € + Áfa, azaz jelenlegi árfolyamon 2,6 millió forint, amiből eddig 600 ezer forint gyűlt össze. Az intézmény 120 ezer Ft-ért az összegből már védőfelszereléseket vásárolt.

A több mint egy hónapja tartó karanténról szólva elmondta, az idősek kötelességtudóan és belátóan viselkednek a kialakult helyzetben. A lelki feltöltődést számukra leginkább a megújuló természet, a hitélet és a családdal történő rendszeres kapcsolattartás jelenti, amit a digitális technikai eszközök tesznek lehetővé.

„Pánik nem volt, és reméljük, nem is lesz. Van hitünk, amibe kapaszkodhatunk, de nagyon fontos, hogy az előírásokat maximálisan betartsuk” – nyomatékosította.

Kérte a szarvasiakat, hogy a szájmaszk használatát vegyék komolyan, használjanak kézfertőtlenítőt, valamint mossanak minél gyakrabban kezet. Hozzátette, leginkább azzal tudják segíteni az időseket, ha az esetükben akár életmentőnek is tekinthető szabályokat a lehető legszigorúbban betartják.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!