Tóth Zoltán lázasan is helyt állt a német nemzetségi versenyen – Második hely az OKTV-n

Tóth Zoltán lázasan is helyt állt a német nemzetségi versenyen – Második hely az OKTV-n

Share this content.

Forrás: bdeg.hu
Sopron – Tóth Zoltán, a Líceum 12. C osztályos tanulója második helyezést ért el az OKTV döntőn német nemzetiségi nyelv és irodalom tantárgyból. Lázas volt aznap, de így is helyt állt a versenyen...

A Sopronban született, végzős Tóth Zoltán tökéletesen beszéli a német nyelvet, már csak azért is, mert Svájcban járt általános iskolába. Amikor a család 2016-ban hazaköltözött, Zoltán és szülei a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégiumot választották. Azóta már rengeteg versenyen szerzett érmeket és kiváló helyezéseket iskolájának, minden évben részt vesz a német versmondó versenyen, illetve angol és német nyelvű történelem megmérettetéseken is. A német műfordító versenyen csapata a kategória győztese lett, a tavalyi német szavaló verseny döntőjében pedig Zoltán első helyezést ért el. 

„Felkészülésben több pedagógus is segített: Pete-Pikóné Horváth Gyöngyi tanárnő többek között a német irodalom órákon készítette el velünk a jegyzeteket, Németh-Tóth Viktória tanárnőtől sok cikket, jegyzetet kaptam a németek elűzéséről, amit át is beszéltük. Drobina Andrea tanárnő pedig kifejezetten a versenyre készített fel" – mesélte Zoltán. 

A német nemzetiségi nyelv és irodalom verseny első fordulója az iskolában volt és csak írásbeli feladatokból állt: részszöveg-értés, íráskészség, verselemzés és érvelés is volt a feladatok között. A döntő még keményebb volt, a három részből álló versenyben össze kellett foglalni az akkor megismert szöveget, el kellett magyarázni belőle a kiemelt szavakat, mondatrészeket és a beszélgetés során is ügyelni kellett a választékos kifejezésmódra. Német irodalomból egy ismeretlen versről kellett beszélni és válaszolni a feltett kérdésekre, német népismeretből szintén.

„Szerencsémre, én pont kihúztam a németek elűzése témát, erről már sokat tanultam. A szövegértés volt talán a legkönnyebb, a német irodalom pedig a legnehezebb, mert ismeretlen verseket kaptunk. Örülök ennek az eredménynek, egy hetes németországi utat is nyertem vele. Kicsit sajnálom azt, hogy mivel az írásbelik közül az enyém volt a legjobb, nem tudtam megvédeni az elsőségem. Bevallom, a verseny napján nem voltam a legjobb formában; fájt a fejem és lázas is voltam” – mondja Tóth Zoltán, aki érettségi után Bécsbe szeretne menni pszichológiát hallgatni vagy jogot tanulni. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!