Szakmai napot tartottak matematika tanároknak

Szakmai napot tartottak matematika tanároknak

Share this content.

Szöveg: Babics Csaba, EPSZTI/Líceum
Sopron – Egyházunk felelősséget vállal pedagógusaiért, akiknek nagy a felelőssége abban, hogy milyen is lesz a jövő generáció felnőttkorban. Ha érezzük ezt a felelősséget, akkor nem hagyhatjuk magukra őket ebben a nagy munkában, segítségre van szükségük.

A Gutenberg-galaxisban a tankönyv volt a tanár segítsége, amelyet az elmúlt századok finomítottak olyanná, amilyen most. A Líceum könyvtárában találtunk 1700-as, 1800-as matematika szakkönyveket Jénából, Heidelbergből, - ezek a kötetek lehettek az alapjai a mostani tankönyveknek. 

Úgy véltük, sokat segítene, ha olyan tanárok tapasztalatait hallgathatnánk meg, akik mindig is úttörő szerepet vállaltak egy új rendszer kiépítésében. Ezért délelőttre a szakma doyenjeit, Szalayné Tahy Zsuzsát és férjét Szalay Sándort hívtuk meg - ők a digitálisan támogatott oktatásban úttörőnek számítanak. 

Zsuzsa kezdetben matematika-fizika szakos tanár volt, majd az informatikatanári szakot is elvégezte; ma már csak informatikát tanít. A matematika és informatika egymáshoz való viszonyát éveken át kutatta. A matematikatudás ugyanis jelentősen segíti az informatika megértését és fordítva: az informatikai ismeretek jól használhatók a matematika tanulásához. Ugyanakkor számos ponton a két tantárgyban egymásnak részben ellentmondó állításokat fogalmazunk meg, egyes fogalmakat másként értelmezünk.

A matematika oktatásában -  véleménye szerint - az informatikának nem a különböző oktatási szoftverek használatában van szerepe, hanem a két tudomány gondolkodási módszereinek, eljárásainak összevetésében, kölcsönös felhasználásában. Előadása minden résztvevő számára meghökkentő, lebilincselő volt. Gyakorlati példákkal hívta fel arra a figyelmet arra is, mennyire másképpen értelmezi az informatika a matematika fogalmakat. (Például az informatika számára nincsen végtelen tizedes tört, hiszen a tárkapacitás mindig véges.)

Előadása után dr. Jakab László, a BME az Elektronikai Tanszék tanára tartott rövid ismertetőt a képzésükről. A professzor felajánlotta segítségét, hogy az érdeklődő tanítványok jobban megismerhessék az egyetemet, az informatika oktatást, a tehetséggondozást, valamint az innovatív középiskolások segítését.

Szalay Sándor is kezdetben matematika-fizika (majd kicsit később számítástechnika) szakos középiskolai tanári diplomát szerezett, de „főállású” pedagógusként csak nagyon rövid ideig állt alkalmazásban; viszont „műkedvelő” pedagógusként az elmúlt három évtizedben szinte mindig közreműködött, hol a közoktatásban, hol a pedagógusok továbbképzésében. A digitális világba bevándorlóként ma már nemcsak az eszközök használata, hanem maga a digitális világ által előhívott újdonságok, az azokra történő reakciók foglalkoztatják leginkább. Meggyőződése, hogy a digitális pedagógiai nem merülhet ki a régóta használt segédeszközök digitalizált változatainak használatában, hanem a gondolkodásunkat is át kell, hogy alakítsa. Előadása megmutatta, hol segítenek az eszközök, illetve hogyan célszerű minderre reagálnia egy tanárnak az iskolában.

Délután Dr. Homolya Ernő, a Szegedi Egyetemen tanára az adatvédelemről tartott előadást. Arra figyelmeztetett, hogy túlságosan felelőtlenek vagyunk kommunikációnk, az internet használata közben; de felhívta a figyelmet a Mesterséges Intelligencia (MI) exponenciálisan gyorsuló térhódítására is. Hiszen amíg annak idején a telefonnak 75 év kellett ahhoz hogy 50 millónál több emberhez eljusson - az internetnek négy év, a Facebooknak csupán kettő, a fiatalok által közkedvelt Instagramnak pár hónap, a PokémonGo online játéknak pedig már 19 nap szükséges ahhoz, hogy elérje ugyanezt ez a szintet.

A szakmai napot a hallgatóság, a tanárok nagyon sikeresnek ítélték meg, se nnek nyomán biztosan sok elhangzott gondolat épül be majd a tanítási gyakorlatukba is. Még egyszer hálásan köszönjük előadóinknak a lelkiismeretes felkészülést, az EPSZTI munkatársainak pedig a segítséget a szakmai nap megtartásában!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!