Napi ige: „Gyökerezzetek meg és épüljetek fel őbenne...”

Napi ige: „Gyökerezzetek meg és épüljetek fel őbenne...”

Share this content.

Szöveg: Tamásy Tamás, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
Advent idején minden nap megjelentetjük a bibliaolvasó Útmutató napi igéi alapján evangélikus lelkészeink által írt Napi ige című sorozat aktuális elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

De Nóé kegyelmet talált az Úr előtt." (1Móz 6,8)

Mivel tehát már elfogadtátok Krisztus Jézust, az Urat, éljetek is őbenne. Gyökerezzetek meg és épüljetek fel őbenne, erősödjetek meg a hit által." (Kol 2,6–7)

Pál apostol itt egy olyan szót használ, amely sokkal erőteljesebb jelentést hordoz, mint az elfogadtátok. Az eredetiben ez egy katonai műszó, amely kizárja azt a lehetőséget, hogy mérlegelni lehetne. Aki volt katona, tudja, hogy a feljebbvalótól kapott paranccsal nem egyetértésre kell jutni, hanem azt mindenféle mérlegelés és elfogadás nélkül végre kell hajtani. Ezért sokkal jobb, ha így fordítjuk: „Amint vettétek Krisztus Jézust, az Urat, éljetek is őbenne.” Majd így folytatja: „Gyökerezzetek meg és épüljetek fel őbenne...”  Életetek ne a sokszori nekibuzdulás keresztyénsége legyen, hanem biztos talajon álljon: gyökerezzen meg Krisztusban, hogy őbelé kapaszkodjatok, belőle szívjátok az életerőt, belőle táplálkozzatok! Ahogyan az élő fa is gyökereivel úgy kapaszkodik az éltető talajba, hogy semmiféle vihar onnét kimozdítani nem tudja. Ha a villám belevág, ágai letörnek, kettéreped, talán tövig ég, de a gyökere benne marad, és hamarosan új hajtást ereszt, mert van miből táplálkoznia. A valóban keresztyén, azaz krisztusi életű ember egész élete az ő tanításában gyökerezik, abból táplálkozik és megdönthetetlenül áll benne. Úgy, hogy semmiféle más bölcsesség, üres hitegetés, vonzónak tűnő tévtanítás el nem tudja távolítani tőle, nem tudja élete fáját kifordítani a krisztusi talajból.

Ennek a hamisítatlan, drága evangéliumnak legyünk a továbbadói, hirdetői szavunkkal és életünkkel, hogy Krisztus sokaknak legyen életük kincse, sokan gyökerezzenek meg és épüljenek fel Őbenne!
*
Mennyei Atyánk! Áldunk Téged, hogy igéd világosságában megismerhetjük életünk Urát és kincsét, az Úr Jézus Krisztust. Köszönjük, hogy igéd által megerősítesz ebben a hitben, hogy senki meg ne téveszthessen minket. Segíts, hogy ebben a hitben megmaradva éljünk az Úr Jézus Krisztus által, aki eljött, aki él, és aki eljövendő! Ámen.

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.
A 2019-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu
Amennyiben szeretné, követni tudja a Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára címmel a bibliaolvasó Útmutató 2020-as igéi alapján a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült sorozat könyv formájában is elérhető és a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!