Nem csak a Duna köt össze minket! – Bécsi és cinkotai testvérek találkoztak

Nem csak a Duna köt össze minket! – Bécsi és cinkotai testvérek találkoztak

Share this content.

Wien – Floridsdorf – Budapest – Egy másológéppel kezdődött… Wien-Floridsdorf evangélikus lelkésze, Vető András tudomására jutott, hogy testvére, a cinkotai gyülekezet vezetője, Vető István nagy teljesítményű, színes fénymásolót keres, amely alkalmas a nyomtatásra és más feladatok ellátására is. Bécsben éppen akkor cserélték le a néhány évig használt, de még jó állapotban levő gépüket, amelyet felajánlottak Cinkota számára. A köszönőlevélben a magyar testvérek felvetették azt a készségüket, hogy szívesen megismerkednének az adományozó gyülekezet tagjaival. Az elmúlt év során meg is valósult az első találkozás. Most pedig a cinkotaiak viszonozták az ott megtapasztalt szeretetet és nyitottságot. Szöveg és fotó: Vető István. Fotó: Mészáros Tibor

A floridsdorfi 28 fős csoport szombaton városnézéssel kezdte budapesti programját. Este pedig egy jó hangulatú vacsora során ismerkedett a magyar vendéglátással.

Másnap a cinkotai gyülekezet tagjai várták a vendégeket közös istentiszteletre. Az igeolvasásba és a könyörgésekbe bekapcsolódtak a bécsi és a cinkotai hívek. Vető István a hit harcában folytatott közös küldetésünkről prédikált. Marianne Fliegeschnee lelkésznő a liturgikus szolgálatban vállalt szerepet, majd köszöntötte a vendéglátókat. Visszautalt a cinkotaiak tavalyi látogatására, melynek kapcsán ajándékot is kaptak. Ez egy olyan tálca volt, amely a floridsdorfi és a cinkotai templomot összekötő Dunát ábrázolta. A partot jelképező színes Duna-kavics már elfogyott, de azt most a Bécsre jellemző Mozartkugellel helyettesítették. Az arany csomagolással arra szerettek volna utalni, hogy ezzel a látogatással a két gyülekezet között kialakuló kapcsolat még értékesebbé vált. A helyi lelkész köszönettel átvette az ajándékot, és kifejezte reménységét, hogy a kapcsolatfelvételt követően hamarosan megtaláljuk azokat a munkaterületeket, amelyeken keresztül egymás hitéletét és egyházi gyakorlatát gazdagabbá tehetjük.

A közös, magyaros ebédről a Cinkotai Gazdakör, valamit a Bécsbe tavaly ellátogató csoport gondoskodott. A kötetlen együttlét során a Wien-Floridsdorf-i templom és gyülekezet történetét bemutató képsorokat Vető András kommentálta mindkét nyelven. Ő volt az egész nap kitartó és fáradhatatlan tolmácsa is. Cinkota történetét Gyimesiné Benkő Edit nyugalmazott történelemtanár mutatta be, aki az 1961 óta gyűjtött régi használati tárgyakból, népviseletekből álló értékes gyűjteményt mindezidáig gondozta. Ebből jött létre a Cinkotai Tájház egy 100 éves parasztház felújításával és berendezésével. Az épületet a vendégeknek bemutatta Sz. Mátéfi Erika vállalkozó, aki jelenleg egy alapítványon keresztül működteti az intézményt.

A búcsúzás során a két gyülekezet tagjai már tervezni kezdték a következő közös programokat, amelyek még tovább mélyíthetik a kialakult barátságot.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!