Ismét sikeresen szerepeltek az ágfalviak az V. Speciális Magyar Független Filmszemlén

Ismét sikeresen szerepeltek az ágfalviak az V. Speciális Magyar Független Filmszemlén

Share this content.

Forrás: agfalva.szedik.hu, szöveg: Szalay József
Ágfalva – 2019. november 19-én és 20-án rendezte meg a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület ötödik alkalommal a Magyar Speciális Független Filmszemlét. A szemlének az idei évben is az Ötvös 10 Közösségi és Kulturális Szintér adott otthont a Terézvárosban, Budapesten. A szemle két napján 63 versenyfilmet vetítettek le. Az alkotók között egyaránt voltak profi filmkészítők és speciális filmesek. A cél ugyanis közös: a filmezés adta eszközökkel bemutatni a fogyatékkal élők, szenvedély- és pszichiátriai betegek világát.

Az idei fesztivál kulcsszava az elfogadás volt. A nevezők mintha összebeszéltek volna, mert feltűnően sok olyan alkotás érkezett, amelyben a sérült ember és a világ konfliktusa állt a középpontban. Természetesen ez nem idegen a speciális filmezés szellemétől, hiszen nem titkolt szándéka a speciális filmezésnek a sérült és „ép” emberek társadalmi megkülönböztetésének csökkentése. Nem könnyű feladat, mert hosszú távon is csak nagyon lassú fejlődés várható ebben az ügyben. A speciális filmezés mégis egy optimista szemléletű mozgalom, a maga apró lépéseivel próbál közelebb vinni ahhoz a célhoz, ami még csak nagyon halványan látszik a távoli jövőben.

A Szombathelyi Evangélikus Diakónia Központ Pszichiátriai Betegek Otthona Ágfalva kezdetek óta részt vesz a szemlén. A Hagyjuk Istent szóhoz  és a Legyél te is Sanyi! címü alkotásaik együttesen az idei évben megkapták az esemény legrangosabb elismerését, a filmszemle nagydíját.

Lovass Tibor médiapedagógus, az Evangélikus Egyház Sajtóbizottságának és Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke, az értékelő zsűri tagja méltatta a díjátadón a két filmet. Úgy fogalmazott, hogy mindkét rövidfilm egy-egy ember életének sorrsfordító pillanatát mutatja be, az egyiket komoly és elgondolkoztató módon, a másik keresettlen vidám őszinteséggel.   

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!