A téma az úrvacsora: a történelmi egyházak közös alapjait vitatták meg Debrecenben

A téma az úrvacsora: a történelmi egyházak közös alapjait vitatták meg Debrecenben

Share this content.

Forrás: MTI, dehir.hu alapján: evangelikus.hu
Debrecen – Ökumenikus tudományos szimpóziumon tanácskoztak a történelmi egyházak képviselői a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen. A tanácskozáson a magyar részvevőkön kívül, további három országból érkeztek előadók. A szimpózium témája az úrvacsora volt.

A cél az, hogy teológiai párbeszéd alakuljon ki a református, a görögkatolikus, és a római katolikus egyházak között. A konferenciát Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke rövid istentisztelettel nyitotta meg.

Fekete Károly tiszántúli református püspök elmondta: a Debreceni Református Hittudományi Egyetem (DRHE) Both Antal alapítványa második alkalommal rendez olyan konferenciát, amelyen az eucharisztiát, az úrvacsorát ökumenikus perspektívában vizsgálják református, evangélikus, római katolikus és görögkatolikus előadók segítségével.

A püspök emlékeztetett arra, hogy 2020-ban Magyarországon lesz az 52. eucharisztikus kongresszus, a római katolikus egyház fontos nagyrendezvénye, amelyre figyelemmel minden keresztyén felekezet együtt gondolkodik az úrvacsora-eucharisztia jelentőségéről számos konferencia keretében.

Ebbe a sorozatba kapcsolódik a Károli Gáspár Református Egyetem és a DRHE Both Antal alapítványának debreceni tanácskozása, amelyen a hazaiak mellett svájci előadók is részt vesznek.

Fekete Károly püspök a téma fontosságát ecsetelve kiemelte: a protestáns egyházakban és a katolikus jellegű felekezetekben is különös jelentősége van az úrvacsorának, amely Jézus Krisztus kereszthalálára mutat vissza, és annak a jelentőségébe vonja be a hívő embereket.

Kustár Zoltán, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora pedig köszöntőjében úgy fogalmazott, a konferencia abban segít, hogy felhívja a figyelmet a történelmi egyházak közös alapjaira.

„Elmúlt az az idő, amikor azokat a különbségeket kellet hangsúlyozni, amelyek elválasztják a keresztény felekezeteket. A mai világban, a mai Európában a közös értékek felmutatása az elsődleges küldetésünk, ami a Krisztusról szóló evangéliumot elviheti szerte a világba” – hangsúlyozta a tanácskozáson  Kustár Zoltán.

A debreceni konferencián első alkalommal adják át a Both Antal alapítvány Pro Unitate in Christo-díját Kránicz Mihály tanszékvezető egyetemi tanárnak, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hittudományi kara dékánjának, aki – Fekete Károly református püspök szerint – „az egyik legjelentősebb ökumenikus személyiség Magyarországon, aki tanítja és gyakorolja is az ökumenét”.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!