Amerikai önkéntesek tettek látogatást az elnök-püspöknél

Amerikai önkéntesek tettek látogatást az elnök-püspöknél

Share this content.

Szöveg és fotó: Csűry Csaba
Budapest – Hűen a korábbi évek szép hagyományához idén is a Hálaadás ünnepe előtt látta vendégül Amerikai Evangélikus Egyház (ELCA) „Fiatal felnőttek a globális misszióban” (YAGM) programjának magyarországi önkénteseit dr. Fabiny Tamás püspök az Északi Püspöki Hivatalban, 2019. november 5-én.

Az ide érkező fiatal önkéntesek különböző oktatási és szociális intézményekben szolgálnak országszerte és Szerbiában. A komoly hitbeli és társadalmi elköteleződéssel rendelkező fiatalok Budapesten, Szarvason, Nyíregyházán, Szarvason, Berettyóújfalun és Debrecenben, valamint Belgrádban végeznek szolgálatot. Munkájukat részben gyülekezetekben, részben evangélikus iskolákban vagy diakóniai intézményekben végzik, különös tekintettel a romák közötti szolgálatra.

Az esemény kezdetén Fabiny Tamás köszöntötte a megjelenteket, ezután többszólamú, közös éneklés következett. A püspöki áhítatban a hallgatóság a barátság fontosságáról kapott teológiai és biblikus vezetést. A lelki program után kötetlen beszélgetés következett, melynek keretében a fiatalok néhány mondatban bemutatkoztak, s a szolgálatban eltöltött eddigi tapasztalataikról számoltak be. Az esemény délelőtti része közös ebéddel, pizzázással zárult.

Ebéd után Fabiny Tamás adott rövid tájékoztatást a Magyarországi Evangélikus Egyház történelmi kialakulásáról, az egyházkerületek változásáról, az egyház életéről, szolgálati területeiről, valamint az elmúlt időszak legaktuálisabb feladatairól. Az találkozót áhítattal kezdték, s áhítattal zárták a részvevők. A püspök a 75 évvel ezelőtt kezdődött magyarországi zsidók deportálásának évfordulója alkalmából hívta fel a figyelmet az egymásért való felelősségvállalásra.

Az összejövetelen részt vett az önkéntes csapatot vezető Rachel Eskesen lelkésznő, a YAGM-szervezet közép-európai koordinátora, valamint férje, Zachary Courter lelkész, aki jelenleg a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközségben az angol nyelvű istentiszteleteken végez szolgálatot. Egyházunk ökumenikus és külügyi osztályát Balicza Klára képviselte. Nagy Panka, a diakóniai osztály munkatársa röviden számolt be a Pilisen végzett cigánypasztorációról.

A jó hangulatú, kötetlen beszélgetések során örömmel vehettük tudomásul, hogy valamennyi amerikai önkéntes sikeresen illeszkedett be a magyarországi szolgálatba.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!