Üzenetközvetítők – Reformáció ünnepe Kaposváron

Üzenetközvetítők – Reformáció ünnepe Kaposváron

Share this content.

Forrás: kaposvar.lutheran.hu, Szöveg: Pongrácz Máté, fotó: Nagy Miklós
Kaposvár – 1517. október 31-én szögezte ki Luther Márton 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. Régi hagyomány városunkban, hogy a két nagy protestáns történelmi egyház közös istentisztelet keretében emlékezik a reformáció évfordulójára és a közös történelmi gyökerekre.

Idén a református templom adott otthont az eseménynek. Noha számos európai országban a reformáció ünnepe munkaszüneti nap, sajnos Magyarországon e jeles napon dolgozni kényszerültek az ünnepelni vágyók, - mégis szép számmal érkeztek a délelőtti időpontban református, evangélikus és más protestáns felekezetből érkező keresztyének a Kossuth utcai templomba.

A liturgia szolgálatában református és evangélikus lelkészek egyszerre vettek részt. Pongráczné Győri Boglárka evangélikus lelkész imádságot, míg Seres Gabriella református lelkipásztor az úrvacsora szolgálatát végezte. Isten igéjét Nagy Csaba református esperes hirdette, amelyet az evangélikus és református kórusok szolgálata keretezett.

Az ünnepi alkalom előadását Pongrácz Máté evangélikus lelkész vállalta, aki az 500 évvel ezelőtti eseményekre, azon belül is a Lipcsei disputa feszült eseménysorára hívta fel a figyelmet. Beszédében hangsúlyozta továbbá, hogy Luther Márton és a többi reformátor személye nem elégséges az ünnephez. Fontos tudatosítania a mai utódoknak, hogy a nagy egyházi elődök csupán üzenetközvetítők voltak. Éppen ezért nem ők, sokkal inkább gondolataik teszik ünneppé a mai napot, hisz mindegyik arról a Jézus Krisztusról tett tanúbizonyságot, azt a Jézus Krisztust helyezték újra az egyház középpontjába, aki élettel győzte le a halált.

Az istentisztelet hagyományos módon közös úrvacsoravétellel zárult, ahol együtt járultak evangélikus rend szerint a oltárhoz református és evangélikus gyülekezeti tagok. Az úrvacsoraosztásban a két felekezet lelkészei közösen vettek részt. A reformáció 502. évfordulóján nagyszerű élmény volt ismét megélni a kaposvári protestánsok összetartozását a somogyi megyeszékhelyen.

Hivatkozások: További képek. -
Címkék: Kaposvár - reformáció - ünnep -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!