Megújult a polányi templom – Közösen ünnepeltek gyülekezeteink

Megújult a polányi templom – Közösen ünnepeltek gyülekezeteink

Share this content.

Forrás: kaposvar.lutheran.hu, szöveg: Pongrácz Máté, fotó: Nagy Miklós
Polány – Ünnepre gyűltek össze a polányi és a Kaposvár környéki evangélikusok Somogy gyönyörű kistelepülésére, Polányba. Megszépült az 1882-ben épült kicsiny evangélikus templom belseje, valamint új padok kerültek a belső térbe. A pályázatból és a Polányi Evangélikus Gyülekezet önerejéből megvalósuló beruházás régi vágya volt a közösség tagjainak.

1517. október 31-én szögezte ki Luther Márton 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. Ezzel kezdődött a reformáció. A lutheránus közösségek évről évre megemlékeznek október 31-én erről az eseményről, valamint hálát adnak az elmúlt 500 év áldásaiért, illetve megemlékeznek az üldözés és ellenállás időszakáról.

Az utóbbi időben hagyománnyá vált, hogy a kaposvári és a környező evangélikus gyülekezetek közös Istentisztelet keretében emlékeznek a reformáció évfordulójára és a közös történelmi gyökerekre.

Idén a polányi evangélikus templom adott otthont az eseménynek, mely szépen megújult belső terével fogadta az emlékező közösséget.

A liturgia szolgálatában a gyülekezetek evangélikus lelkészei vettek részt. Pongráczné Győri Boglárka evangélikus lelkész imádságot és igét olvasott, míg Pongrácz Máté az igehirdetés szolgálatát végezte.

Gondolatait a hálaadás, az emlékezés és a jelen kihívásainak megélése köré gyűjtötte. Felhívta a figyelmét a közösség tagjainak, hogy mindig van miért hálát adni és ezekben az ünnepi percekben különösen is a templomért, a lelki hajlékért kell köszöntet mondani, amit őseink nem csak maguknak, de nekünk, ma élő evangélikusoknak is építettek. A múltat és a jelent azonban nem csak a polányi ősök, de a reformáció nagy alakjai is összekötik, hisz mindaz, amit ők tanítottak, ma is élő, ható gondolatok.

A lelkész kiemelte, a jelen kor kihívásaira, a bajok, nehézségek tengerére csak a gyökérrel rendelkező emberek tudnak jól válaszolni, csak azok, akik tudják Isten háza lelki otthonuk! Az istentisztelet végén megköszönte a közösség imádságban az Istennek a megszépült templombelsőt, az új padokat, valamint hálát adott az ünnep lehetőségéért.

Az alkalom után köszöntésekre került sor, ahol Pongrácz Máté lelkész Ellenberger Tamás polgármesternek, a gyülekezet presbiterének külön megköszönte áldozatos munkáját, amit a gyülekezetért és az evangélikusság fennmaradásáért tett az elmúlt években.

Az esemény végén szeretetvendégségre és kötetlen beszélgetésre került sor a polányi községházban.

Hivatkozások: További képek. -
Címkék: Polány - templom - felújítás -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!