Krúdyra emlékeztek – Hatalmas életműve nemzeti érték

Krúdyra emlékeztek – Hatalmas életműve nemzeti érték

Share this content.

Forrás: haon.hu
Nyíregyháza – „A nyírségi csodák között is a legnagyobb csoda a tirpák szorgalom, a tirpák munka, a tirpák vagyon, amelynek az a természete, hogy nem tud fogyatkozni, hanem mindig csak növekszik. Mint valami új honfoglalók jöttek ide a Békés megyeiek…” Így emlékezett egykoron szülőföldjére az 1878. október 21-én Nyíregyházán született Krúdy Gyula, és szeretett városa viszonzásul egyetlen évben se mulasztja el, hogy meg ne emlékezzen írófejedelméről. Az idén például egy teljes napon át tartó programmal tisztelgett előtte.

Legendás tanulóévek

Jól gondolták az ünnepségek szervezői, amikor fiatalokkal, középiskolásokkal keltették életre azt a századeleji hangulatot, amit a nagy prózaíró Nyíregyháza kapcsán is megörökített, s és idézték meg alakját minden ünnepi helyszínen. Hiszen ugyanabból az egykori ágostai hitvallású evangélikus főgimnáziumból indult a karrierje, ahonnan a kora délelőtti esemény színjátszói is érkeztek.

Az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium Non Nihil csoportja a Magyar tájak című novelláskötetének Szülőföld fejezetéből keltették életre a szülőház előtt a művész máig legendás tirpák figuráit Tamás Melinda tanárnő betanításában. Ugyanakkor a játék előtt és után szépen lassan belepillanthattunk az ifjúkori évek történéseibe is, nyomon követve Krúdy Gyula irodalmi formálódását az első novella papírra vetésétől, a nagyszerű prozódista megszületéséig.

Ezekről a fontos állomásokról – a szatmári és a podolini iskolaévek után vagyunk, abban a négy esztendőben, ami míg az érettségiig hátra volt – az evangélikus gimnázium tanárától, Siska Pétertől hallhattunk részleteket a gimnázium előtt.

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!