Közösségi Pontot nyitott Csepelen az Ökumenikus Segélyszervezet

Közösségi Pontot nyitott Csepelen az Ökumenikus Segélyszervezet

Share this content.

Forrás: segelyszervezet.hu, fotó: Fekete Dániel / MÖS
Budapest – Új szolgáltatással bővült az Ökumenikus Segélyszervezet 2017-ben megnyitott csepeli fejlesztő központja. A Gyerekek és Fiatalok Fejlesztő Házának és az Országos Segélyközpontnak helyet adó épületben most Közösségi Pont nyílt, melynek szolgáltatásai és közösségi eseményei ingyenesek, így biztosítva lehetőséget a nehezebb körülmények között élő családok számára is a programokon való részvételre. A készségfejlesztő foglalkozások és közösségi események mellett, a Roche Magyarország Kft. támogatásának köszönhetően – Szolnok, Miskolc és Szendrő után – egy, az egészség megőrzését szolgáló sószoba is része lett a csepeli intézménynek, amely mostantól szintén térítésmentesen elérhető.

Az Ökumenikus Segélyszervezet kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az intézményeiben élők környezetében élő családokat is megszólítsa. Fontos célkitűzése, hogy a szervezettel kapcsolatba kerülő hátrányos helyzetű gyermekek számára olyan fejlesztő- és élményprogramokat nyújtson, melyek segítik őket a szociális, illetve tanulási készségeikben mutatkozó elmaradások ledolgozásában. Ennek jegyében a segélyszervezet országszerte egyre több intézményében nyit Közösségi Pontot, melynek programjain keresztül a szociális szakemberek és az intézmény környezetének lakói megismerhetik egymást, párbeszéd alakulhat ki közöttük. A folyamatos kapcsolat segíti a bizalom kiépülését, a nehézségek megértését, illetve lehetőséget teremt a segítő kapcsolatok kialakításra és elmélyítésére.

A most megnyílt csepeli Közösségi Ponton fejlesztőpedagógus vezetésével készségfejlesztő, kreatív programokon vehetnek részt a gyermekek, már egészen kicsi kortól. A foglalkozáson különleges alkotó módszereket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki, miközben mondókákat, gyerekdalokat tanulhatnak. Az alkalmakon kiemelt szerepet kap a környezet- és egészségtudatosságra való játékos figyelemfelhívás, a gyermekek korának megfelelő formában. A Közösségi Ponton rendszeresen zajlanak baba-mama klubfoglalkozások is.

A Közösségi Pont részeként megnyílt sószobát olyan családok használhatják, akiknek korábban nem volt lehetőségük ilyen terápiára. A sószoba a közösséget is nagyban erősítheti, hiszen általa több családot tud megszólítani a segélyszervezet, másrészt pedig egészségmegőrző foglalkozásokkal egészülhet ki a Közösségi Pont programkínálata. A sószoba kiváló helyszínéül szolgál a foglalkozásoknak, hiszen így a gyerekek a fejlesztő játékok, gyakorlatok elvégzése közben egyidejűleg gyógyulhatnak vagy előzhetnek meg betegségeket.

A Roche Magyarország Kft. és az Ökumenikus Segélyszervezet 2015-ben kötött stratégiai megállapodást. A karitatív szervezet egyre több intézményére kiterjedő egészségmegőrző program keretében eddig összesen négy sószobát alakított ki, miközben egyre több helyszínen adódik lehetőség az egészséges életmódhoz kapcsolódó foglalkozások, egészségnapok megszervezésére. Ezen programok célja az, hogy bővüljenek a családok egészségtudatossághoz kapcsolódó ismeretei, illetve hogy az egészségtudatosabb életmód minőségi javulást, változást hozzon a családok mindennapjaiba.

A csepeli átadóünnepség sajtótájékoztatóján Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója köszönő szavaiban elmondta, hogy a négy éve tartó partnerség példaértékű, hiszen a kezdetekben megfogalmazottak mentén egy közös, mindkét fél számára kiemelt cél érdekében tudnak évről évre gyümölcsözően együttműködni. A Roche támogatásának köszönhetően egy olyan speciális egészségmegőrző szolgáltatásra is lehetősége van a segélyszervezetnek, amit saját erőből nem tudna megvalósítani, pedig sok család esetében hiánypótló jelleggel nyújthat nagy segítséget ez az ingyenesen elérhető sószoba. Az elnök-igazgató kiemelte: „Azon túl, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet intézményei kézzelfogható segítséget nyújtanak a családoknak, fontos szerepük van a támogatottak, különösen pedig a gyermekek szemléletformálásában – így az egészségtudatosságra nevelésben is. Az intézményekben, illetve a közösségi programok által tanultak a gyerekek egész életére kihathatnak.”

Irma Veberic, a Roche Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette: „A Segélyszervezet azért dolgozik, hogy segítse a hátrányos családok felzárkózását, ami egybevág a Roche azon törekvésével, hogy Magyarország egészségi mutatói felzárkózzanak az európai átlaghoz. Ehhez szükség van arra, hogy egészségesen éljünk, minél több betegséget megelőzzünk, illetve a betegségek kialakulása esetén minden egyes beteg a számára legjobb kezelésben részesüljön a megfelelő időben.”

Az október 15-ei átadóünnepséget egy kisgyermekes családoknak szervezett egészségnap keretében szervezték meg, ahol a legifjabb korosztály játékos foglalkozásokon vehetett részt szüleivel. Volt diafilmvetítés, egészségtudatos életmódot népszerűsítő előadás illetve sok mozgás,0 melybe bekapcsolódott az Ökumenikus Segélyszervezet önkéntese, a sportaerobik világ- és Európa-bajnok életmód-tanácsadó, Katus Attila.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!