Lezajlott a tizenkettedik 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akció

Lezajlott a tizenkettedik 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akció

Share this content.

Forrás: 72ora.hu
Budapest – Közel 10 000 fiatal vett részt a hétvégén a 72 óra kompromisszum nélkül háromnapos önkéntes, ifjúsági akcióban, összesen 120 településen. A három történelmi keresztény egyház 2019. október 10-13. között 12. alkalommal szervezte meg az akciót, mely során a magyarországi és a határon túli magyar fiatalok együtt tesznek másokért, környezetükért, és segítenek ott, ahol szükség van rájuk, követve az idei mottó felszólítását: „Szeretettel szolgáljatok egymásnak!” (Gal 5,13).

A 2019. október 11-én a Máltai Szeretetszolgálat Békásmegyeri Családok Átmeneti Otthonában megtartott sajtótájékoztatón, a 72 óra kompromisszum nélkül szervezői és az esemény támogatóinak képviselői vettek részt.

Dr. Székely János szombathelyi püspök a Magyar Katolikus Egyház képviselőjeként arról beszélt, hogy objektív világunknak van egy gyönyörű alaptörvénye, rendje, amit valaki megalkotott. „Úgy lehetünk boldogok, ha ezt felismerve követjük Jézus felszólítását: „Tegyetek jót, adjatok kölcsön, és semmi viszonzást ne várjatok” (Lukács 6,35), hiszen az ember arra születik, hogy alkosson, adjon, építsen. A 72 óra segítségnyújtása során bőkezűségre, együttérzésre, odaadásra nyílhat ki a fiatalok szíve, amire óriási szükség van.”

A Magyarországi Református Egyház képviseletében Bedekovics Péter, a református zsinati hivatal ifjúsági tanácsosa elmondta, hogy bár egyházi körökben sokszor elhangzik, hogy a fiatalok a jövő egyháza, de fontos lenne arról beszélni, hogy a fiatalok a mának, a jelennek is az egyháza. „Óriási dolog, hogy közel 10 000 fiatal vesz részt a 72 óra önkéntes akción, és valósítja meg a szeretetet, megmutatva ezáltal a keresztény hitnek a lényegét a következő napok cselekedeteiben. Ez az önkéntes akció egy csodálatos lehetőség, hogy a fiatalok is növekedhessenek, és közelebb kerülve Krisztushoz, 10 000 látható felkiáltójel legyenek a ma egyházában.”

Dr. Lackner Pál evangélikus püspök köszöntőjében kiemelte, hogy az egyház jelenlétéhez nélkülözhetetlen a szeretetszolgálat, melynek modern neve az önkéntesség. „A 72 óra résztvevői az idejükből és erejükből áldoznak embertársaik javára, közösségvállalásukkal minden mást félretéve, a fiatalok a munkát választják ezen a hétvégén. És ezzel teszik igazán hitelessé mindazt a szolgálatot, amit mi egyházként elvégzünk.”

Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében, amely a rendezvény kiemelt támogatója, elmondta, fontos, hogy minél többen megéljék az önkéntes munka katartikus élményét, melynek a 72 óra hétvégéjén túlmutatóan is lehet hatása.

Az önkéntesség témájában végzett kutatásuk legújabb, 2018-as eredménye kapcsán államtitkár asszony arról számolt be, hogy az elmúlt öt évben a heti vagy havi szinten önkénteskedők száma jelentős mértékben nőtt (a megkérdezettek több mint 40%-a sorolta ide magát), akik pedig nem végeztek ilyen jellegű munkát, azok már nem a lehetőségek hiánya, mint inkább az idő vagy a megszólítás, hívás hinya miatt nem teszik. Ezért nagyon fontos a 72 óra, mert az akció megszólítja a fiatalokat, akik közül egyre többen döntenek az önkéntes munka mellett.

Kelemen Viktória, Óbuda alpolgármestere kiemelte, hogy városépítő munkájuk középpontjában a közösségépítés áll, mert nagy szüksége van Óbudának is az olyan megtartó szociális intézményekre, mint a Máltai Szeretetszolgálat Családok Átmeneti Otthona Békásmegyeren. „Egy jól működő közösség arról ismerhető fel, hogy segíti és támogatja a szükségben szenvedőket, míg ez a nélkülözők számára biztonságot jelent. A fiatalok közös munkája a 72 óra akcióban valóban példaértékű és egyedülálló Magyarországon, amire pártállástól és világnézettől függetlenül büszkék lehetünk. Meggyőződésem, hogy a jobbító tevékenység által, a benne résztvevők nyitottsága nő, és ezzel együtt szűkíti a generációk és társadalmi rétegek közti különbséget.

A házigazda intézmény részéről Morvai Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közép-magyarországi régióvezetőjköszöntötte a 72 óra önkénteseit. Kitért arra, hogy nagyon fontos a példamutatás a következő nemzedék számára, hogy fiatalok lássák és megérezzék, milyen ereje van az önkéntes munkának, hiszen Jakab leveléből idézve, „a hit cselekedet nélkül halott”.

Ezt követően, 72 óra kompromisszum nélkül akció egyik projektjeként, a Családok Átmeneti Otthonában a fiatalok színes, játékos programokkal készültek az otthon kis lakóinak, virágot ültettek, kifestették az épület folyosóit, míg az édesanyák önkéntes fodrászok és kozmetikusok vendégei lehettek az otthonban.

A 72 óra kompromisszum nélkül célja felhívni a társadalom figyelmét a fiatalok erejére elkötelezettségére, lelkesedésére és segítőkészségére. Az akció idén több mint 9600 fiatalt mozgat meg, akik országszerte és határon túl több mint 400 önkéntes projektet valósítanak meg 120 településen. Az akció „Több vagy, ha adsz!” szlogene rávilágít, hogy az akció szervezői és résztvevői számtalanszor megtapasztalhatták az elmúlt években is, hogy mikor önzetlen segítségnyújtásra vállalkozunk, mindig képesek vagyunk többet adni, mint gondoltuk volna.

A szervezők „Legyél Te is a 72 óra nagykövete” című akciójukkal szeretnék felhívni a figyelmet az önkéntes segítségnyújtás fontosságára, és még több fiatalt meghívni az októberi akcióra, hogy megtapasztalják a segítségnyújtás örömét és fontosságát!
A #tobbvagyhaadsz és #segitsszeretettel megjelölésekkel olyan képeket, videókat, történeteket várnak a közösségi médiában, ahol a fiatalok megmutatják, számukra mit jelent önkénteskedni, miért jó segíteni, és a mindennapokban hogy élik ezt meg. A legkreatívabb fiatal „nagykövetek” díjazásban részesülnek!

Az akció evangélikus résztvevőiről külön tudósításokban számolunk majd be.

Címkék: 72 óra - sajtóközlemény -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!