Becsület, bátorság, kitartás, őszinte hit

Becsület, bátorság, kitartás, őszinte hit

Share this content.

Forrás: szon.hu, fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Az Aradon kivégzett tizenhárom magyar honvédtisztre emlékezett október 6-án hazánk lakossága, valamint az országhatáron kívül élő magyarság. Azoknak a bátor katonáknak az emlékét idézzük fel a nemzeti gyásznapon, akik nemcsak a csatamezőn vívták ki honfitársaik és kortársaik csodálatát és elismerését, de emelt fővel álltak oda a rögtönítélő bíróság elé a szabadságharc leverése után – továbbra is vállalva a forradalom eszméit és a haza iránti szeretetet.

Hagyomány már Nyíregyházán, hogy programsorozattal emlékeznek meg a vértanúkról. Péntek délelőtt az evangélikus nagytemplomban a város önkormányzata, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium és a Nyíregyházi Városvédő Egyesület közös ünnepségén először a diákok tizenhárom szál fehér virágot helyeztek el az oltáron a honvédtisztekre emlékezve, majd a történelmi egyházak képviselői tartottak ökumenikus szolgálatot.

A Luther Márton Evangélikus Kollégium diákjai egy dallal is felidézték a vértanúk emlékét, utánuk pedig dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere mondott megemlékező beszédet.

A megyeszékhely vezetője kiemelte, hogy a dicső, de mégis vesztes 1848/49-es szabadságharc után börtönbe vetett honvédtisztek többé nem szabadulhattak, a zsarnokság kötél- és golyó általi halálra ítélte őket. A katonatisztek a szabadságharc elvesztése után is hitet tettek a szabadság, a független haza mellett, s vállalták tetteikért a felelősséget.

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!