Lenkey János huszárszázados emléktábláját avatták fel Békéscsabán

Lenkey János huszárszázados emléktábláját avatták fel Békéscsabán

Share this content.

Forrás: behir.hu
Békéscsaba – Október 6-a az aradi vértanúk emléknapja. Ehhez a naphoz kapcsolódóan avatták fel Lenkey János huszárszázados emléktábláját 2019. október negyedikén, pénteken Békéscsabán, az evangélikus gimnázium falán.

A békéscsabai közgyűlés Közművelődési, Ifjúsági, Oktatási és Sportbizottsága a Békéscsaba 300 eseménysorozathoz kapcsolódóan 2018. szeptember 19-ei ülésén fogadta el Gécs Béla helytörténeti kutató javaslatát, amelyben Lenkey János huszárszázados emlékére emléktábla létrehozását kérte.

Harangozó Imre néprajzkutató az október 4-i avatón úgy fogalmazott: a megemlékezők egy nagyon vitéz, tudatosan élő, a régi magyar katonai hagyományokat a legszebben, legtisztábban csillogtató magyar főtiszt emléke előtt hajtanak fejet azon a helyen, ahol a huszárszázados megszállt békéscsabai tartózkodásakor, vagyis a gimnázium jelenlegi épületénél.

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!