Jövő nyáron Grazban lesz a következő Közép-európai Keresztyén Találkozó

Jövő nyáron Grazban lesz a következő Közép-európai Keresztyén Találkozó

Share this content.

Szöveg: Németh Kitti, videó: Győri András Timótheus
Graz – Budapest – 2020 nyarán immár 10. alkalommal rendezik meg a Közép-európai Keresztény Találkozót, ezúttal az ausztriai Grazban. Ahogy videónkban is látják, hallják: szeretettel hívunk és várunk minden kedves érdeklődőt!

A Stájerország fővárosaként emlegetett és a magyar határhoz közel fekvő reformációi város, Graz nagy eseményre készül: 2020. július 3–5. között rendezik meg az immáron hagyománnyá vált Közép-európai Keresztény Találkozót.

2016-ban Budapesten találkoztak az egymástól távol élő, különböző nyelvet beszélő, mégis aztán igazi keresztyén közösségként jelen levő testvérek. Körülbelül háromezer ember volt kíváncsi a programok igen sokszínű palettájára és gyönyörű fővárosunkra. 2020-ban Grazban sem számíthatunk másra: a találkozás öröme, a programok színessége, a közösség élménye mindnyájunkat hívogat. A helyszín pedig festői szépségű, amely amellett, hogy reformációi város és a világ kulturális örökségének része, helyt adott a második Európai Ökumenikus Nagygyűlésnek is.

A találkozó mottója az első Korinthusi levélben található Szeretethimnusz egyik szókapcsolata: „Színről színre (Róm 13,12), amely utal arra, hogy lehetőségünk van egymás által jobban megismerni Isten munkáját, Isten össze- és megtartó szeretetét. Az egymás felé fordulás – face to face, ahogy a német nyelvű honlap címe és a plakátok is hirdetik – lehetőséget ad arra, hogy megélhessük a keresztyén közösség szépségét, az egymásban kapott lehetőséget és Isten ajándékát arra vonatkozóan, hogy közelebb kerülhessünk az egyházhoz, Krisztushoz, távol élő testvéreinkhez, jobban megismerhessük, könnyebben elfogadhassuk egymást.

Ebben segítenek a találkozó programjainak vezérfonalát adó témák is, például az egyházi és társadalmi változások 1989 után; a kisebbségben élők helyzete; a digitalizáció; a mesterséges intelligencia vagy a közösségi média mint mindent átszövő jelenség. Több bibliai történet is feldolgozásra kerül a három nap folyamán az istentiszteletek és bibliatanulmányok keretébe: az emmausi tanítványok, az Úr megjelenése Ábrahámnak Mamré tölgyesében, illetve Jézus megjelenése a magdalai Máriának. A fentebb említett igeszakasz a programok közös pontja: komoly- és könnyűzenei koncerteken, színházi előadásokon, vitaesteken és kifejezetten ifjúsági programokon, előadásokon, istentiszteleteken, bibliatanulmányokon találkozhatunk a mottó alapján készült feldolgozásokkal. Nem beszélve a közös étkezések és éneklések adta élményekről! A Graz szépségét és a város élénk hangulatát megtapasztalni vágyóknak pedig lesz lehetőségük szervezett városnézésen is részt venni.

A Magyarországi Evangélikus Egyház is aktív szervezője az alkalomnak, így biztosan találkozunk majd számunkra kedves és ismerős fellépőkkel, barátokkal. 

A honlapon – egyelőre német nyelven – megtalálhatók a szükséges információk a találkozóval kapcsolatban. A részvételi díjról, megközelítésről is hamarosan felkerülnek részletesebb információk. A regisztrációra októbertől lesz lehetőség a honlapon.

A Magyarországi Evangélikus Egyház Ökumenikus és Külügyi Osztálya szeretettel hív és vár minden érdeklődőt, Magyarországról közösen, szervezett busszal is lesz lehetőség a találkozóra kiutazni. Magyar nyelvű Facebook-oldalunkon igyekszünk mindig friss hírekkel és információkkal szolgálni: www.facebook.com/kozepeuropaikeresztenytalalkozo 

Kérdéseikkel megkereshetnek minket a kulugy@lutheran.hu címen is, kollégáink szívesen állnak rendelkezésükre.

Szeretettel hívunk és várunk minden kedves érdeklődőt! 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!