Mindig mozgalmas és várakozással teli az őszi időszak Ajkán

Mindig mozgalmas és várakozással teli az őszi időszak Ajkán

Share this content.

Szöveg: Schvarczkopf Anita
Ajka – A nyári pihenő után, elindult az új munkaév az ajkai evangélikus gyülekezetben is. Kovács Viktor lelkész – aki már harmadik éve megválasztott parókus lelkésze a gyülekezetnek – mindig mozgalmasnak, várakozással telinek tartja ezt az időszakot.

„A munkaévünk szeptember 15-én indult a tanévkezdő istentisztelettel. Ezen az alkalmon áldásban részesültek gyülekezetünk diákjai és pedagógusai. Mostanra már kialakultak a hittanos csoportok is. Az idei évben e területen, az egyenletesebb munkaterhelés is megvalósult, hiszen Ajkán és a környéken 3 pedagógus tartja a hittanórákat. A tanulók száma 40-50 között van, s örömmel mondom, hogy az egyházközség területéhez tartozó Devecserben nőtt a hittanórák száma. S ha már a gyermekeknél tartunk, megemlítem a vasárnapi gyermek-bibliakörünket, ami a felnőtt istentisztelet alatt van. Először közösen részt veszünk a templomban az istentisztelet elején, igeolvasás és imádság után pedig a gyermekek átmennek a gyülekezeti házba. A korosztályok sajátosságait figyelembe véve foglalkozunk velük. Célunk kettős: az egyik, hogy a gyermekek már egészen kicsi koruktól fogva ismerkedjenek Isten igéjével, a Bibliával – nemcsak a családjukban, hanem gyülekezetünkben is. S ugyanilyen fontos az is, hogy a gyermekek az ő kis közösségeik révén kezdettől fogva beépüljenek a gyülekezetbe.”

A lelkész elmondta, hogy e hónapban még két felnőtt konfirmáció is lesz Ajkán. Emellett egy jótékonysági hangversenyről, egy a teremtés hetében szervezett filmvetítésről és rádiós istentiszteletről is beszámolt:

Szeptember 27-én délután egyházzenei koncertet szervezünk. A fellépők gyülekezetünk zeneszerető és zenélő tagjai: a gyerekektől kezdve, a felnőtt hobbi és professzionális zenészekig. A repertoár is nagyon széles palettát ölel át, hiszen lesz könnyű és modern zene, egyházzene, de klasszikus művek is felcsendülnek. A program így lehetőséget teremt a gyülekezet kikapcsolódására, szűkebb és tágabb közösségek építésére és persze az Isten dicsőítésére is. Igaz a belépés díjtalan, de adományokat szívesen fogadunk, s nem titkolt szándékunk, hogy majd egy minőségi elektromos hangszert vásároljunk a gyülekezetnek. A hónap végén a teremtés hetében filmvetítéssel szeretnénk felhívni a figyelmet a teremtett világgal szembeni felelősségünkre. Örömmel osztom meg mindenkivel, hogy október 27-én vasárnap délelőtt 10 órától a Kossuth rádió Ajkáról közvetíti az istentiszteletet. Ezt nagy megtiszteltetésnek éljük meg, készülünk is rá. Egy gyülekezet életében nagyon ritkán adódik olyan lehetőség, hogy egy egész ország felé hirdetheti a Biblia üzenetét.” 

E programokon túl a gyülekezet aktív részvételére számítva indítja el a vasárnapi istentisztelet keretében a felolvasást, műszóval liturgizálást. Szeretné, ha újra visszatérnénk ahhoz az ősi evangélikus liturgiához, amelynek régen természetes eleme volt, hogy a gyülekezet tagjai is tevékeny résztvevői az istentiszteletnek.

„Véleményem szerint a hívek egyénileg személyesebben („én olvastam fel, személyes érzésem fűződik hozzá”), és egyben közösségi élményként is megélik majd ezeket az alkalmakat, hiszen bárhogyan is nézzük a gyülekezeti életnek a vasárnapi istentisztelet a szíve, közepe. Ennek kell tükröznie azt, hogy Isten jelenlétében minél inkább a miénk legyen ez a liturgia. Így ez az idő – remélhetőleg – kiléptet majd a hétköznapokból, és egy olyan helyre visz bennünket, amire szükségünk van. Reményeim szerint így találkozik az emberek vágya, igénye, az egyházunk jellege és a lelkész személye, amik így együtt szolgálják majd a gyülekezet épülését. Jelenleg hat gyülekezeti tag jelentkezett e szolgálatra. Bízom benne a későbbiekben többen is bekapcsolódnak” – zárta gondolatait Kovács Viktor. 

Címkék: Ajka -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!