Imé míly jó, gyönyörűséges...

Imé míly jó, gyönyörűséges...

Share this content.

Szöveg és fotó: Kocsis István
Kötcse – Bár a fenti ének nem hangzott el Magyarországi Evangélikus Egyház és a Menyegző Értékőrző Egyesület "Közösségben, közös ég alatt" című projektjének múlt vasárnap rendezett kötcsei családi napján, a több mint száz résztvevő lelkes jelenléte bizonyságot tett a köztük formálódó közösségről és egységről is.

Kötcse kistelepülés a Balatontól pár kilométerre helyezkedik el, s jó bortermő földjei biztosítják a helyi gazdák megélhetését, a nehezebb sorsúak a nyári vendéglátó, vagy mezőgazdasági munkalehetőségekkel próbálnak boldogulni. A híradásokba időnként kerül csak be a falu, amikor messziről jött emberek itt töltik a szabadidejüket, s tanácskoznak az országot érintő-formáló fontos kérdésekben.

Pedig vannak itt más, nagy, ha országot nem is, de egy-egy ember, család életét formáló, alakító történések is. Weisz Jenő Somogymeggyesről elszármazott testvérünk norvégiai, amerikai, németországi evangélikus lelkészi szolgálata után pár éve a nagyszülői házat ajánlotta fel a szárszói Andorka Rudolf Evangélikus Konferencia Központnak, hogy ott diakóniai, lelki, közösségépítő munkát végezzen egyházunk.

A ház azóta Végh Szabolcs intézményvezető kreativitásának köszönhetően színhelye volt az Ökumenikus Segélyszervezet által támogatott Kiskert-Mintagazdaság programnak, az amerikai evangélikusok által támogatott közösségi malacnevelő és kolbászkészítő programnak, mintegy másfél éve pedig a Magyar Állam és az Európai Unió által támogatott Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében egyházi és civil szervezeti együttműködésben közösségépítő programok zajlanak a házban, Kötcse, Nagycsepely, Teleki és Balatonszárszó lakosainak részvételével. A közösségi gazdálkodás kialakítását segítő, a lelki és testi egészség megőrzésére, általános jól-létre fókuszáló prevenciós előadások, a különböző kreatív és művészeti tevékenységek kipróbálására lehetőséget adó programok mellett, a lelkészi életpályamodell vezetőképzése, és közösségi módszertanok kidolgozása is a projekt része.

A szeptember 15-én Kötcsén megrendezésre került családi nap nem ócsak egy volt a programok sorából, hanem összefoglalója az eddig eltelt időszaknak és ismertetője a még előttünk levő programoknak.

A több mint 100 fő részvételével zajló napon lehetőség volt népi fajátékok és hangszerek kipróbálására, Végh Szabolcs és Lelovics Zsolt népi mesét, éneket és táncos játékot játszott a közönséggel, kreatív tárgykészítés és sportlehetőség is színesítette a programot.

Az üstben főzött pörkölt és főtt krumpli elfogyasztása előtt Kőszeghy Miklós gyülekezeti munkatárs szolgált rövid áhítattal. A kora délutáni órákban a biatorbágyi Ládafia bábszínház Együgyű Mihókról szóló mesejátékát láthatta a publikum, uzsonnára meggyes és almás rétesnek és a résztvevők által hozott süteményeknek örülhettek a kicsik és nagyok. A kellemesen meleg, szikrázó őszi napsütés, az ezerszínű lombok, az éppen érő alma hívogató pirossága mellett a gyerekek csillogó szeme, a felnőttek őszinte kacagása Mihók csetlésén-botlásán, a jóízű ételek és beszélgetések is jelezték, hogy ide áldást és életet küldött az ÚR!

Címkék: Kötcse - családi nap -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!