Idén októberben lesz 20 éve, hogy aláírták a Megigazulástanról szóló nyilatkozatot

Idén októberben lesz 20 éve, hogy aláírták a Megigazulástanról szóló nyilatkozatot

Share this content.

Forrás: LWI, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Genf – A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) és a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa arra hívja idén októberben az evangélikus és a katolikus egyház tagjait világszerte, hogy október 31-én közösen kidolgozott liturgiával ünnepeljék meg együtt azt, hogy húsz évvel ezelőtt, 1999. október 31-én Augsburgban írták alá a Megigazulástanról szóló közös nyilatkozatot.

„Több köt össze bennünket, mint amennyi elválaszt egymástól” – Az LVSZ főtitkára, Martin Junge és a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa elnöke, Kurt Koch bíboros.

A liturgia már elkészült német, angol, francia és spanyol nyelven és először idén június 16-án használták, Szentháromság ünnepén, a genfi St. Pierre-katedrálisban tartott közös evangélikus és katolikus istentiszteleten.

A két egyház arra bátorítja a közös nyilatkozatot később aláíró egyházakat, így a metodistákat, anglikánokat és református egyházközösségeket, hogy istentiszteleteiken ők is használják majd ezt a közös liturgiát.

A liturgiát a Megigazulástanról szóló közös nyilatkozat jubileumi példányával együtt kiküldték már a különböző egyházaknak.

A nyilatkozat jubileumi kiadványa bár még csak angolul elérhető, csatolmányként megtalálható benne a metodista egyházak, az Anglikán Konzultációs Tanács és a Református Egyházak Világközösségének nyilatkozata is.

A Lutheránus Világszövetség honlapján itt érhetőek el a kapcsolódó nyilatkozatok, cikkek, dokumentumok, képek, videók és közösségi médiabeli megnyilatkozások.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!