Keresztény roma szakkollégiumok hallgatói találkoztak Szolnokon

Keresztény roma szakkollégiumok hallgatói találkoztak Szolnokon

Share this content.

Forrás: reformatus.hu, szöveg: Dezső Attila
Szolnok – A hagyományokhoz híven immár kilencedik alkalommal gyűltek össze az ország felekezeti fenntartású roma szakkollégiumainak hallgatói.

A 2011-ben alapított Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat (KRSZH) minden szeptemberben kétnapos, kötetlen eseménnyel nyitja meg a tanévet: a keresztyén cigány értelmiség képzését célul kitűző, tizenegy intézményt tömörítő szervezet idén Szolnokra várta az ország több mint 300 roma szakkollégistáját. A házigazda debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégiumban az önkéntesség fontosságát igyekeztek hangsúlyozni a szervezők, amely fontos eleme az egyes műhelyek szakmai tervének is.

Nyolc évvel ezelőtt Balog Zoltán – akkor még társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárként – tevékeny szerepet játszott a KRSZH megalakításában, az idei rendezvényen pedig örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy egyre kevesebb ismerős arcot lát a résztvevők soraiban, mely az egyre több diplomát szerzett roma fiatalnak köszönhető.

„Akiket egyszer megérintett a magyarországi cigányság ügye, azok nem tudnak szabadulni tőle” – utalt az emberi erőforrások korábbi minisztere a megnyitónak helyt adó terem zsúfoltságára. „Vannak akadályok, melyeket együtt le tudunk győzni, éppen ezért van értelme küzdeni” – bátorította a nyolc egyetemi városból érkező hallgatókat a lelkipásztor.

Vecsei Miklós először vett részt szakkollégiumi rendezvényen azóta, hogy a diagnózis alapú felzárkózási roma stratégia előkészítésének és végrehajtásának koordinálásáért felelős miniszterelnöki biztossá nevezték ki a tavasszal. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke arra bíztatta a jelenlévőket, hogy találják meg a nekik ajándékul adott, a világon egyedülálló életet, cselekedjenek, és váljanak környezetük aktív irányítóivá.

Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye helynöke előbb imádságban kért áldást a hallgatók előtt álló tanévre, majd Kocsis Fülöp érsek-metropolita nevében köszöntötte az évnyitó résztvevőit. „Mi ezen a napon a Szent Kereszt felmagasztalását ünnepeljük: ragaszkodjunk azokhoz az értékekhez, melyeket Krisztus keresztje jelent, és kívánom, hogy ez kössön össze mindannyiunkat!” – fogalmazott.

A Hanns Seidel Alapítvány a kezdetek óta támogatja a roma szakkollégiumi összefogást, a budapesti képviselet irodavezetője, Fixl Renáta szintén bátorító szavakat fogalmazott meg a fiatalok felé: „Kitartó munkával és diplomával a kezetekben ti is hozzájárulhattok saját közösségetek, Magyarország és Európa fejlődéséhez.”

Az efezusi tanítványok megkeresztelkedésének történetével (ApCsel 19,1–7) biztatta a hallgatókat Schanda Anikó, aki a Magyarországi Református Egyházat képviselve tölti be a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat elnöki tisztségét. „Ti magatok legyetek a változás!” – mondta, a példa pedig adott, hiszen ma már több tucatnyi mérnök, orvos, tanító és a saját területén kiváló szakember alkotja a KRSZH alumni hálózatát.

A szakkollégiumok bemutatkozó filmjeinek megtekintését követően a hallgatók az esemény mottójához hűen önkéntes munkát végezhettek a helyi görögkatolikus óvodában, valamint lehetőségük nyílt véradásra is.

Ezek mellett a közös szórakozás sem maradhatott el: a bátrabbak ügyességi- és csapatjátékokra nevezhettek be. A KRSZH évnyitója szombat este Pápai Joci, valamint a Khamoro Budapest Band koncertjeivel folytatódott.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!