30 éve indult újra a Budapest–Fasori Evangélikus Gimnázium

30 éve indult újra a Budapest–Fasori Evangélikus Gimnázium

Share this content.

Szöveg: Győri János Sámuel, videó: Zákeus Médiacentrum
A Bibliából ismeretes, hogy a negyvenes szám általában a nehéz, ítéletes, böjtös időszakokra jellemző. A negyvennapi eső Nóénál, a negyvenéves pusztai vándorlás Kánaán felé, melyet Mózes már nem élt túl, vagy Jézus Krisztus negyvennapos böjtje, hogy csak párat említsek. A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumnak is – 1952 és 1989 között – volt egy ilyen, közel negyvenesztendős korszakasza.

Gyapay Gábor, az intézmény újraindítását követő első igazgatója átélte a harminchét éves szüneteltetést. Az államosításkor kezdő tanárként dolgozott az iskolában, és harminchét év elmúltával elfoglalhatta az igazgatói széket. Filmünkben a Fazekas Mihály gimnázium diákjai Gyapay tanár urat követve a Fasorban készülnek tanulmányaik folytatására, mjad rollerező gyermekeket kérdeztünk a fasori evangélikus templom előtt, hogy tudják-e, mit ábrázol a templom bejárata fölötti kép. Frappáns választ kaptunk. Még azt is tudták, hogy az OPI-ból megint gimi lesz!

Ezeket az archív felvételeket a 2019. esztendő kezdő és haladó diákságának ajánljuk tisztelettel és szeretettel, hogy adjanak ők is hálát a „Pedagógus Istennek”, azaz Úr Jézusnak a harmincéves újrakezdés áldásáért. Jézus Krisztus nemcsak azért lett emberré, hogy megváltson, hanem azért is, hogy a gyermekeket tanítványnak elhívja, és faluról városra járva tanítson. Itt jár a „Fasorban” is!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!