Tíz éve énekelnek – Gyedre ment, majd visszatért a kórus

Tíz éve énekelnek – Gyedre ment, majd visszatért a kórus

Share this content.

Forrás: Xvmedia.hu, Evangélikus Élet, szöveg: Riersch Tamás
Pestújhely – A Pestújhely–Újpalotai Evangélikus Egyházközség kórusa június 1-jén ünnepelte tizedik születésnapját. Az ünnepség nemcsak a közös éneklésről, hanem a múltidézésről is szólt.

– Tíz évvel ezelőtt hat-hét fővel alakultunk – mesélte Hercselné Kapi Judit kórusvezető. – Néhányunkban felmerült az igény a közös éneklés iránt. Összeálltunk, gyakoroltunk, és 2008 karácsonyán néhány dalt már el is énekeltünk.

A kórusvezető képzett zenész – fuvola szakon végzett –, és az énektanítást, a kórusvezetést is egyetemi szinten tudja. Arról nem is beszélve, hogy édesanyja már alapított egy kórust a zuglói gyülekezetben, így az ezzel járó munkát is korán megtapasztalhatta.

– Elsődleges feladatunk, hogy minél inkább jelen lehessünk a gyülekezetünk életében. Számunkra mindig nagy esemény az advent és a karácsony, melyekre szép művekkel készülünk. A templomból ritkán mozdulunk ki, de ha hívnak valamilyen egyházmegyei eseményre, akkor természetesen örömmel megyünk – mondta a kórusvezető.

Bár négy alapító tag még ma is rendszeresen énekel, tíz év alatt a kórus is megváltozott. A létszám például több mint a duplájára nőtt. Ma már több fiatal és több nyugdíjas énekel benne.

– A gyülekezet új tagjai gyakran bekapcsolódnak a kórus életébe, mert látják, érzik, milyen jó közösség vagyunk, és ide milyen jó megérkezni – mondta a zenész.

A középkorúak megtartása a legnehezebb feladat, nekik ugyanis a civil élet és a család sok idejüket lefoglalja. A kórusvezetővel is így van ez, hiszen az elmúlt három évben maga is kétgyermekes családanyává vált. Szerencsére a közös éneklések ezt nem sínylették meg, a próbák ugyanis csak pár hónapig szüneteltek. Ahogy Szabó B. András helyi evangélikus lelkész fogalmazott: „A kórus rövid időre gyedre ment.”

A cikk az Evangélikus Élet magazin 84. évfolyam, 31–32. számában jelent meg 2019. augusztus 11-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!