Egy új Bajcsy-Zsilinszkyről szóló könyv kapcsán

Egy új Bajcsy-Zsilinszkyről szóló könyv kapcsán

Share this content.

Forrás: infopapa.hu, szöveg: Kerecsényi Zoltán
Az Osiris Kiadó igazgató-főszerkesztője, Gyurgyák János történész 2012-ben közreadott Magyar fajvédők című munkájában olvashatjuk: „Bár 1945 után többen foglalkoztak Bajcsy-Zsilinszky életművével, tudományos céllal készült, kiadott bibliográfiával nem rendelkezünk… Bajcsy-Zsilinszky műveinek publikálása és bemutatása helyett inkább értelmezések – de leginkább hamisítások és legendák születtek hihetetlen mennyiségben, s csak az utóbbi egy-két évtizedben születtek reális képet felvázoló publikációk...”

Így aztán az idei tavasszal üdítően hatott a hír az evangélikus hírportálon, illetve az Evangélikus Élet magazinon keresztül, hogy elsőként a Magyarországi Evangélikus Egyház és az Evangélikus Országos Gyűjtemény szervezésében, az Evangélikus örökség – Gyűjteményi esték című sorozat keretében, aztán a Történettudományi Intézetben is, rangos szakemberek segítségével bemutatásra került egy hiánypótló, tudományos igényű munka Bajcsy-Zsilinszky Endréről. (Mostanság pedig a Kossuth Rádió Egyszer volt… című műsora háromrészes sorozattal is foglalkozik vele.) A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete fiatal posztdoktor kutatójának, Bartha Ákosnak Bajcsy-Zsilinszky Endre: Életút és utóélet című vaskos monográfiája megjelenését már nagyon vártuk.

Az elmúlt egy évtized alatt e sorok írója több helyen – köztük az Evangélikus Élet hasábjain is – igyekezett hírt adni a mártírrá lett nemzeti ellenálló, Bajcsy-Zsilinszky Endre utóéletével kapcsolatos megemlékezésekről, emlékeztetésekről; köztük az immár hagyományossá vált – jövőre éppen kerek tíz esztendős –, rendre június hónap első hétvégéjén megtartásra kerülő pálkövei Bajcsy-Zsilinszky-megemlékezésekről.

Az idei, Balaton-parti „emlékpiknikünkre”, a Bajcsy-Zsilinszky–emlékház udvarára Bartha Ákost is meghívtuk új kötete ismertetésére, aki Bajcsy-Zsilinszky Endre leszármazottja, Józsefváros díszpolgára, Bajcsy Lajos esperes társaságában osztotta meg, s összegezte több mint öt esztendős kutatási tapasztalatait, eredményeit. Bartha Ákos hatszázötven oldalon, több ezer lábjegyzettel alátámasztva, olvasmányosan göngyölítette föl a XX. század egyik nagy történelmi legendájának életútját.

A cikk a továbbiakban itt folytatódik.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!