Július hónap igéje

Július hónap igéje

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet magazin, szöveg: Balicza Iván, fotó: Ilkin Safterov / Pexels
„Tanuljátok meg tehát, szeretett testvéreim: legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra...” (Jak 1,19)

Hány félreértést, veszekedést lehetne elkerülni, ha úgy lenne, ahogyan havi igénkben Jakab apostol ajánlja! Ha valóban gyorsak lennénk a hallásra és késedelmesek a szólásra és a haragra! Csakhogy ez pontosan fordítva van. Karl Barth, a 20. század nagy hatású teológusa azt írja az Ember és embertárs című könyvében, hogy legtöbb szavunk üres és barbár, mert anélkül beszélünk, hogy megszólítanánk a másik embert, és igazából érdekelne minket. Így hát csak elbeszélünk egymás mellett, és remény sincs arra, hogy szót értsünk egymással. Úgy vagyunk, mint a két nagyothalló, amikor találkoznak a vízparton. Megszólal az egyik:

– Jó napot, sógor!
A másik ráfelel:
– Csónakot fódozok.
– Hát az öreg mit csinál?
És a válasz:
– Kilyukadt a feneke.

Néha idézgetjük ezt a párbeszédet, ha félrehallunk valamit, és rosszul reagálunk. Persze nem is párbeszéd ez, hiszen mindegyik csak a maga oda nem illő válaszát mondja.

Gyors a hallásra. Meghalljuk-e egymást, a másik embert? Mindenki önmagát zúdítja a másikra. Önmagunkkal, a magunk bajával, ritkábban örömével, a magunk véleményével, igazságával vagyunk tele. Nem tudjuk meghallani egymást, nem is érdekel a másik véleménye, nem fontos, hogy mit mond, csak magunk vagyunk fontosak. Hiszen ami velem történt, az mindennél lényegesebb, én mindent jobban tudok. Az orvosi váróban mindenki a maga betegségét akarja elmondani, és egymás szavába vágva röpködnek a szavak: „Az semmi, azt hallgassa meg, mi az én betegségem!”

Bevallom, nem tudok mit kezdeni azokkal, akik nem nyitottak a hallásra. Akik csak mondják, mondják a magukét, szinte levegőt sem vesznek, lehengerelnek, és egyáltalán nem azért beszélnek, mert meg akarnák hallgatni a másik véleményét. Ők csak el akarják mondani a magukét. Anélkül azonban, hogy készségesen meghalljuk a másik embert, hogy érdekelne is a mondanivalója, esély sincs a párbeszédre.

Késedelmes a szólásra – ez a másik tanács, amelyet Jakab apostol ajánl. Mindannyiunkkal megtörtént már, hogy megfordult a helyzet. A hallásra voltunk késedelmesek és a szólásra gyorsak. Azután lehet, hogy megbántuk a hirtelen, meggondolatlanul kimondottakat, de már késő volt. Már megbántottuk a másikat, már elpletykáltunk valamit, amivel kárt okoztunk, rossz hírét keltettük. Előbb gondolkozz, azután beszélj – szól a népi bölcsesség.

Szókratészről, a görög filozófusról jegyezték fel a történetet, amely szerint egyszer találkozott egy ismerősével, aki azt mondta neki:
– Tudod, hogy mit hallottam nemrég egy barátodról?
– Várj egy percet – felelte Szókratész. – Mielőtt bármit mondanál, szeretném, ha átbocsátanád a hármas szűrőn.
– Hármas szűrőn? – csodálkozott az ismerős. – Mi az a hármas szűrő?
– Nem, nem igazán...
Szókratész ekkor így szólt::
– Ha az, amit mondani szeretnél, se nem biztos, hogy igaz, se nem jó dolog, és még nem is hasznos, akkor miért mondanád el egyáltalán?

Luther Márton a Kis kátéban a 8. parancsolat magyarázatánál azt írja beszédünkről: „Istent féljük és szeressük: felebarátunkat hazugságba ne keverjük, el ne áruljuk, ne kisebbítsük, se rossz hírét ne költsük, hanem inkább mentsük, jót mondjunk róla, és mindent javára magyarázzunk.”

Késedelmes a haragra – ez Jakab apostol harmadik tanácsa kapcsolataink gyógyítására. Annyira egyértelmű, hogy nem is kell bizonygatni. Csak megtartani kellene. Mégis milyen nehéz! Indulatainkat, érzelmeinket uralni – mindennapi tapasztalatból tudjuk – sokszor nem sikerül. Elszabadult indulatok a közlekedésben, családon belüli erőszak, munkahelyi konfliktus, érzelemkitörések, bántó szavak – mindez arra emlékeztet minket, mennyi feszültséget, haragot hordozunk magunkban. Lehet, hogy mindez velejárója emberi életünknek. Úgy érzem, ezt Jakab sem vitatja. Hiszen nem azt írja, hogy egyáltalán ne haragudjatok. De figyelmeztet: légy késedelmes a haragra. Ahogyan Pál is azt írja: „Ám haragudjatok, de ne vétkezzetek: a nap le ne menjen a ti haragotokon...” (Ef 4,26; Károli-fordítás)

Együttélésünk, társas kapcsolataink, kommunikációnk gyógyítását célozza havi igénkkel Jakab apostol: az egymásra figyelő hallás, a meggondolt és megfontolt beszéd és a kézben tartott indulatok – ez az út a békesség felé.

„Tanuljátok meg tehát, szeretett testvéreim: legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra...” (Jak 1,19)

A cikk az Evangélikus Élet magazin 84. évfolyam, 25–26. számában jelent meg 2019. június 30-án.
Az 
Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Címkék: Balicza Iván -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!