A nagy tiszai árvízre emlékeztek

A nagy tiszai árvízre emlékeztek

Share this content.

Szöveg: Krcsméri János 11/6
Orosháza – Szeged – 2019. március 9-én került megrendezésre Szegeden a 15. Árvízi emléknap, a cserkészek szokásos találkozója. Ezzel az alkalommal az 1879 márciusában történt szegedi nagy árvízre és Szeged újjáépítésére is emlékeztek – így az esemény helyszíne nem is lehetett más, mint a Dóm tér és a Fogadalmi templom.

Orosházáról az 1515-ös számú gróf Széchenyi Miklós cserkészcsapat tagjai – az evangélikus iskolából – vettek részt, tizenhét gyermek és három felnőtt. A fiatal cserkészjelöltek számára nagy élmény volt, hiszen most először voltak együtt egy ilyen nagyszabású eseményen. Az emléknap hivatalosan reggel tízkor kezdődött egy megnyitóval, aminek alkalmából a templom előtt az V. cserkészkerületből érkező csapatok felsorakoztak és együtt elénekelték a cserkészindulót. „Az almák, legyenek bármilyen távol is egymástól, ugyanahhoz a fához tartoznak.” – hangzott Gyulai Endre nyugalmazott megyéspüspök köszöntője. 

A köszöntőket és egy rövid megemlékezést követően kezdetét vette az egész napos szórakozás. A téren és a felállított sátrakban mindenki jól érezhette magát: volt kovácsműhely, lehetett karkötőt fonni, kitűzőt készíteni, karikás ostort csattogtatni, kerekesszéket kipróbálni. Aki egy nyugodt elmélyülésre vágyott, az megtalálhatta erre a lehetőséget a Dómban. A program végül ökumenikus szentmisével zárult.

Hazaindulásuk előtt az orosházi cserkészek még sétáltak egyet a Tisza mentén, hogy megcsodálják azt a gyönyörű folyót, amely száznegyven évvel ezelőtt romba döntötte Szegedet. De minden szenny és bűn a víz előtt volt, az újjáéledés és élet pedig a víz után lett.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!