„Uram, előtted van minden kívánságom, nincs rejtve előtted sóhajtásom.” (Zsolt 38,10)

„Uram, előtted van minden kívánságom, nincs rejtve előtted sóhajtásom.” (Zsolt 38,10)

Share this content.

Szöveg: Koczor György, fotó: pexels.com
Havi igénket két szempontból vizsgáljuk. Mivel egy igevers nem áll meg önmagában, ezért először nézzük meg az egész zsoltárt. A 38. zsoltár a fájdalmait, bűneit Isten elé vivő Dávid imádsága. Ebből a szempontból ez az egy mondat arról szól, hogy Isten előtt nem ismeretlen a király egész élete. Akár hangozhatna úgy is, hogy „minek is beszélek, hiszen tudod, ismered az egész életemet.” Az imádkozó nem csak most, a betegségeiben, a bűn nyomorultságában szólítja meg Istent. A mindennapos kapcsolat lehetővé teszi, hogy ismerje az Úr az ide vezető utat is.

Az ószövetségi imádkozók rendkívül ragaszkodtak az egy Istenbe vetett hitükhöz. Istent tartották felelősnek a balsorsért, mert nem létezhetett más hatalom, amely ezt okozhatta volna. Érdekes módon hozzá imádkoztak menekülésért is, mert hitték, hogy csak ő képes ezt megtenni. Van abban valami lenyűgöző, hogy az emberek a balsors ellenére, amelynek okozójaként Istent nevezik meg, mégis ugyanahhoz az Istenhez imádkoznak. A szenvedést felháborodással fogadják, sajátjukat ugyanúgy, mint a másét, azonban nem fordítják el fejüket Istentől, hanem a panaszban a legteljesebb szókimondással Isten elé viszik a bajokat.

Ezek után nézzük meg ezt az igeverset önmagában, a magunk számára értelmezhetően: „Uram, előtted van minden kívánságom, nincs rejtve előtted sóhajtásom.

Imádságainkban hányszor feledkezünk bele sztereotípiákba? Elmondok egy Miatyánkot vagy egy jól megtanult imádságot reggel, este, étkezés előtt-után, de vajon el tudom-e mondani minden kívánságomat, halk sóhajtásomat Istennek?
Istenem, nem vagyok rendben magammal, az életemmel, segíts!
Istenem, segítsd meg a családomat, hogy lehessen egyetértés, szeretet köztünk!
Istenem, nem vagyok megelégedve Veled, annyi minden nem sikerült! Mutasd meg magad!

Tanuljunk őszinteséget a gyerekektől. Néhány humorosnak tűnő, de komolyan veendő imádságot hallgassunk meg gyerekszájból:
Kedves Isten! A jelmezbálon ördögnek fogok öltözni. Nem baj?
Kedves Isten! Ilyennek tervezted a zsiráfot, vagy csak véletlenül alakult így?
Kedves Isten! Nekem a Miatyánk a kedvencem. Egyből megírtad, vagy sokat kellett törnöd a fejed? Ha én írok valamit, mindig újra kell írnom.
Komolyan gondoltad, hogy csak azt szabad tenni másokkal, amit magunknak is szeretnénk? Ha igen, akkor megvigasztalom a kisöcsémet.
Kérlek, küldj nekem egy pónilovat. Eddig még sose kértem semmit. Utánanézhetsz.
Kedves Isten! Lefogadom, hogy nagyon nehéz neked mindenkit szeretni az egész világon. Mi csak négyen vagyunk a családban, és mégse megy.
Kedves Isten! Köszönöm a kistestvért, de én egy kiskutyáért imádkoztam.
Kedves Isten! Várom a tavaszt, de még mindig nem jött. Ne felejtsd el!
Kedves Isten! Értem nem kell aggódnod, mindig jól körülnézek.
Ha vasárnap figyelsz a templomban, megmutatom az új cipőmet.
Ha nem hagytad volna, hogy a dinoszaurusz kihaljon, nem lenne országunk. Jól csináltad.
Kedves Isten! Szerintem senki sem lenne jobb Isten, mint Te. Csak azt akartam, hogy tudd. Nem csak azért mondom, mert Te vagy Isten.
Kedves Isten! Nem gondoltam, hogy a narancssárga megy a lilával, amíg kedden nem láttam a naplementét, amit te készítettél. Klassz volt.
Kedves Isten! Néha még akkor is gondolok rád, amikor nem imádkozom.

Tanuljunk mi is ezzel az őszinteséggel imádkozni, hiszen: Az Úr előtt van minden kívánságunk, és nincs rejtve előtte sóhajtásunk. Ámen.

Elhangzott 2018. október 15-én a Kossuth Rádió Erős vár a mi Istenünk! című műsorában.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!