Úton az örök forrás felé – Országos evangelizáció a Deák téren

Úton az örök forrás felé – Országos evangelizáció a Deák téren

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, videó: Győri András Timótheus, fotó: Galambos Ádám, Szeverényi János
Budapest – „Én adok majd a szomjazónak az élet vizének forrásából ingyen” mottóval a Magyarországi Evangélikus Egyház Missziói Bizottságának szervezésében rendezték meg 2018. október 6-án az országos evangelizációt, melyen közel ezren vettek részt.

Az ország különböző pontjairól közel ezer érdeklődő érkezett a Deák téri evangélikus templomba, hogy a közösséget megélve együtt figyeljenek Isten igéjére. A napot a Smidéliusz Gábor evangélikus lelkész vezette együttes közös éneklése indította, majd Szeverényi János országos missziói lelkész köszöntötte a jelenlévőket.

Ezt követően az evangelizáción részt vevők a miskolci evangélikus gyülekezet Luther Kórusát, valamint két kórustag bizonyságtételét hallgathatták. Hengedűszólót adott elő Ádám Endre.

„Én adok majd a szomjazónak az élet vizének forrásából ingyen” (Jel 21,6) alapján Sándor Frigyes tartott igehirdetést. „A kiszáradt világban csodálatos sziget az, ahol Jézus megjelenik, ahol a szomjúság csillapodik” – fogalmazott a Miskolci Evangélikus Egyházközség lelkésze. Sándor Frigyes rámutatott, hogy a teljes élet megéléséhez az emberi erő kevés, az Úr áldására van szükség hozzá. Az evangélikus lelkész ugyanakkor figyelmeztetett: ma sokan nem tudnak és nem hallanak Istenről. Őhozzájuk nekünk, hívőknek kell az evangélium örömét elvinni. Az élet vizére mindenkinek folyamatosan szüksége van, ezért „ne csak beszéljünk róla, hanem újra és újra kóstoljuk is meg” – mondta a lelkész.

A jelenlévők bibliakörökön vehettek részt, ahol a nap mottójául választott igéről beszélgethettek. Ezen túlmenőleg lehetőség volt a Melanchthon – Ötszáz éve Wittenbergben, „Elvégeztetett” – A megváltástan röviden, Az egészséges család és a Mit tehetünk a nem látókért? című fórumokon is ismereteket szerezni. A nap folyamán a gyermekeknek külön foglalkozást tartottak a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) vezetésével. A délutáni program megkezdése előtt pedig egy szimbolikus cselekedetre, a templom lépcsőjén éneklésre is sor került, melyről Szeverényi János elmondta, hogy ezzel is jelezni kívánták, hogy Isten igéje mindenkinek szól.

Miklós Tibor előadásának témája a látás elvesztése és a valódi élet megtalálása volt. „A keresztényt is érheti krízis” – mondta a látását felnőttként elveszítő tanúságtevő, aki őszintén vallott saját traumájáról, a belőle fakadó depresszióról és a kivezető útról, melyet Jézus Krisztusban talált meg. „Mit kezdünk a nehézségeinkkel?” – kérdezte a krízis kapcsán a Bartimeus Egyesület elnöke, aki hangsúlyozta, hogy „Isten áldásának a kérése a mi döntésünk kérdése.” Miklós Tibor az általa indított egyesület munkájával kapcsolatban elmondta, hogy a Magyar Bibliatársulattal együttműködve a reformáció 500. évfordulójára elkészítették a hangos Bibliát, melyet egy készüléken adnak oda látássérült és vak embereknek. Ebből a készülékből az elmúlt évben több ezer darabot osztottak ki.

Az idén nyolcvan esztendős Balczó András háromszoros olimpiai bajnok és ötszörös világbajnok öttusázó tanúságtételében beszámolt arról, hogy édesapja evangélikus lelkész volt, akivel gyakran ment a nyíregyházi templomba. Az öttusa sportágban elért egyedülálló sportkarrierével kapcsolatban a Nemzet Sportolója díjjal kitüntetett Balczó elmondta, hogy egy ideig a díjakban vélte felfedezni a teljes boldogság elérésének a kulcsát, azonban az ötödik világbajnoki aranyérmét elérve rájött, hogy amit valóban keresett, azt csak Krisztusban találhatja meg. A társadalmi problémákkal kapcsolatban Balczó András úgy vélte, hogy a legfőbb gond, hogy „Magyarországon az emberek nem hajlandóak magukat teremtménynek tekinteni.” Amennyiben felismernénk teremtettségünket, sok felesleges vágytól szabadulnánk meg, és sokkal boldogabbak, teljesebb életet élők lennénk – vélte a sportoló.

Az országos evangelizáció úrvacsorás istentisztelettel zárult. A liturgiát a Deák téri evangélikus gyülekezet lelkésze, Gerőfiné dr. Brebovszky Éva vezette. „Ha valaki szomjazik, jöjjön hozzám, és igyék!” (Jn 7,37–39) ige alapján Györfi Mihály mondott igehirdetést. A Filadelfia Evangélikus Egyházközség lelkésze Pál apostol nyomán hangsúlyozta, hogy a pogány világnak el kell mondani, hogy megismerhető az élő ige. A nyírteleki lelkész beszédében arra is kitért, hogy a megtért emberek számára is fontos az evangelizáció, hogy minél közelebb kerüljenek az Úrhoz. „Az az igazi evangelizáció, ha Jézus Krisztus feláll a te életedben” – hangsúlyozta Györfi, hozzátéve, hogy világunkban egyre többen vannak, akik az élő víz átélése helyett inkább „sámlira ültetik Jézust.” Utóbbival kapcsolatban Györfi Mihály figyelmeztetett: „Istentől elfordulni azt jelenti, hogy az élettől fordulunk el.” A lelkész rámutatott, hogy a valódi életben, az élő víz ajándékában csak Krisztus elfogadásán keresztül részesülhet az ember.

Képgalériák:

Galambos Ádám fotói:

Szeverényi János fotói:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!