Utoljára nyílt meg a Protestánsok a Bakonyban című kiállítás

Utoljára nyílt meg a Protestánsok a Bakonyban című kiállítás

Share this content.

Forrás: veol.hu, szöveg: Laskovics Márió
Pápa – A reformáció 500. évfordulója alkalmából összeállított egyháztörténeti, evangélikus és református gyülekezeteket bemutató kiállítás látható a pápai városi könyvtárban.

Protestánsok a Bakonyban cím­mel nyílt meg a zirci Re­guly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóháznak a refor­máció 500. emlékévére ké­szült, a gyűjtőterületükön lévő evangélikus és református gyülekezetek történetét összefoglaló időszakos kiállítása hétfőn ötödik és egyben záró helyszínként a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

„Zirc és Pápa katolikus hatása volt érezhető a kis gyülekezetekben, ám homályos terület a kezdetek időszaka. A 18. századtól az anyakönyvezés elterjedésével már folyamatosabb információkkal rendelkezünk” – mondta Kirmer Anna néprajzos, muzeológus, aki Vida Beáta történésszel, muzeológussal állította össze a tárlatot. Hermann István könyvtár­igazgató köszöntőjében kiemelte, a szeptember 28-ig megtekinthető vándorkiállítás az emlékév után is felhívja a figyelmet a reformációra, amely meggyőződése szerint a katolikus egyházat is pozitívan formálta.

A tárlatot Köntös László főjegyző, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei igazgatója, nyitotta meg. A kiállításon a bakonycsernyei, bakonyszentlászlói, bakonytamási, sikátori és tési evangélikus egyházközség, valamint a bakonyszentkirály–csesznek–veszprémvarsányi, csetényi, dudari, rédei és zirci református egyházközség, illetve a megyei levéltár, az OSZK Ciszterci Műemlékkönyvtár és a Zirci Ciszterci Apátság emlékei – tablók, fotók –, liturgikus tárgyai, többek közt imakönyvek, úrasztali kancsók és kelyhek láthatók.

A pápai megnyitón szavalattal közreműködött Babos Tibor.

További információk a Veol.hu-n olvashatók.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!