Kiállítás nyílt a lourdes-i keresztút szobrainak fotóiból

Kiállítás nyílt a lourdes-i keresztút szobrainak fotóiból

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, kép: de Faykod Múzeum
Budapest – „A szeretetből fakadó jóság tanúságtétele láthatóvá teszi a nem láthatót” – fogalmaz Maria de Faykod. A kegyelmen alapuló jézusi szenvedés ajándékára mutat rá a szobrászművész tizenhét stációból álló, monumentális lourdes-i keresztútja. A Pesti Vigadóban most a művekről készült művészeti fotók mutatják be a szenvedéstörténet stációit.

„Krisztus, a megtestesült ige felveszi a kereszt alakját. Karjai beleolvadnak a horizontális világba, teste vertikális mozdulatba lendül. Íme, az isteni terv szerint feláldozott húsvéti bárány mint valódi táplálék és éltető lélek” – fogalmaz a szobrász, Maria De Faykod.

A Béres Alapítvány támogatásával Pannonhalma, Pécs, Máriapócs, Székesfehérvár és Esztergom után Budapesten is bemutatásra kerültek a Franciaországban élő, magyar származású szobrászművész, Maria de Faykod keresztútalkotásai. A 2008-ban Lourdes-ban felavatott keresztútsorozat 2003–2008 között készült. A több mint száz tonna carrarai márványból megformált szobrok túllépnek a klasszikus, tizennégy stációból álló keresztúttagoláson, és a feltámadást is megjelenítik.

A Pesti Vigadóban a nagy méretű fotók és az alattuk található bibliai idézetek, valamint a szobrász vallomásai kalauzolnak végig minket a stációkon, melyek által imádságos csend lesz a kiállítótérben. A reprodukciókon látszik, ahogy az egyik legnemesebb márvány kemény anyaga és a finoman megmunkált formák olyan nemes megoldások ötvözetét eredményezik, amelyek közelebb juttatnak az üzenethez: az áldozathoz és az isteni irgalomhoz.

A reprodukciók segítségével megelevenedik előttünk az értünk is történt krisztusi szenvedés. Látjuk, szinte érezzük a kínt, mely az égbe kiált, hogy általa a szeretet áradhasson ránk. „A kereszt olyan fát formál, melynek csúcsát vonzza az ég” – olvassuk az egyik táblán a szobrásztól.

Egy másik táblán szintén az alkotó vallomása olvasható: „Amikor az ember a sötétség legmélyére merül, Isten megőrzi benne a remény egy szikráját, hogy lehetősége legyen felemelkedni a fény ösvényére”. Maria de Faykod alkotásai valóban ezzel találkoztatnak minket. Az áldozat és a kegyelem üzenetével, a remény megfogalmazásával. A reprodukciók és a szövegek együttese megőrzik az örömhír üzenetét, kapaszkodót nyújtanak a nézőnek, hogy átélhesse, megérezhesse és elfogadhassa: Krisztus keresztje a mi kegyelmünk.

A lourdes-i keresztút szobrainak fotókiállítása – Maria de Faykod alkotásai

Budapest, Pesti Vigadó
Látogatható: 2018. március 18-ig.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!