Év végi leltár

Év végi leltár

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Fabiny Tamás
Egyházunk reformációi emlékbizottságának elnökeként eseményekben – és reménység szerint áldásokban – gazdag esztendő végén készíthetek amolyan év végi leltárt, némileg vissza is tekintve az elmúlt nyolc évre, amelyben elkötelezett munkatársakkal tehettük a dolgunkat. Nekik ezúton is köszönetet mondok. Ezen a helyen elsősorban az egyházi bizottság által szervezett munkát összegzem.

Gondolatban visszamegyek az ökumenikus imahét országos megnyitó istentiszteletére, ahol az előző évben kiadott, A szembenállástól a közösségig című kötetre alapozó Közös imádság című füzet elemeit használtuk.

Örvendetesen sok kiadványunk jelent meg, ezekre most szinte csak jelzésszerűen utalhatok. Legnagyobb vállalkozásunk a Luther Válogatott Művei sorozat, amelyből az elmúlt években öt vaskos kötet jelent meg. Mintegy négyezer-ötszáz oldalon szólaltatja meg reformátorunk a tiszta evangéliumot igényes magyar fordításban! Az Evangélikus Missziói Központ Csak Krisztus légyen Mesterünk – Ötszáz idézet Luther Márton írásaiból a reformáció 500. évfordulójára, 1517–2017 címmel remek válogatást jelentetett meg Luther Márton írásaiból Reuss András professzor szerkesztésében. Az Evangélikus Hittudományi Egyetem tematikus évekre felfűzött kiadványsorozatának idei kötete – szerkesztője Szabó Lajos professzor – Teológia és reformáció címmel vehető kézbe. A nagyobb lélegzetű munkák mellett praktikus kiadványok (az 500 nap imádság reformációért című körlevelek, 5 perc 500) hozták közelebb mindannyiunkhoz a reformáció gondolatkörét. Egyházunk zenei életét is gazdagítani kívántuk számos kiadvány és az országos kórustalálkozó támogatásával.

Az augusztusi wittenbergi napokat éppen csak megemlítem ezen a helyen, hiszen erről az eseményről bőségesen tudósított az egyházi és a világi sajtó.

Külön kell szólnunk arról, hogy a katolikus egyház hazánkban is nagy figyelmet szentelt a reformációnak. Ennek jegyében magam is számos konferencián és könyvbemutatón szerepeltem. A dialógusfolyamatot segítheti Hermann-Joseph Frisch Kedves Márton testvér! Kedves Ferenc testvér! című, frissen megjelent kötete. Magyarul, németül és angolul újra kiadtuk a Luther Márton végrendelete című szép könyvet, amelyet id. Fabiny Tibor írt. Az egyházunk tulajdonában lévő eredeti testámentum nagy sikerrel megjárta Németországot, és ez áll Evangélikus Országos Múzeumunk állandó kiállításának középpontjában is.

Folytatódik egyházunk nagyszabású digitalizációs projektje. A Gutenbergtől a Google-ig szlogen jegyében évek óta zajló munka egyszerre szolgálja egyházi örökségünk nehezen hozzáférhető forrásainak megjelentetését, de arra is láttunk példát, hogy egy-egy újonnan publikált, értékes rétegkiadvány ezen a csatornán keresztül tudja elérni olvasóit.

December elején mutattuk be a Luther életéről szóló rajzfilm záró, tizedik epizódját. A közel ötvenfős stáb bensőséges ünnepség keretében köszöntötte Richly Zsolt művészeti vezetőt. Közben készül a sorozat angol, német, brazíliai portugál és finn verziója, elindult az orosz és a litván változat előkészítése, és jelenleg tárgyalunk a szlovén és lengyel megjelenésről. Hamarosan kézbe vehető a digitális tananyagcsomag, amely elsősorban a hitoktatást, a gyülekezeti és iskolai csoportokban zajló feldolgozást segíti alapos történeti háttérrel és játékos feladatokkal. Az emlékbizottság szervezésében és támogatásával számos tudományos eseményre került sor az ünnepi évben is. A teljesség igénye nélkül említem meg a Magyar Nemzeti Levéltárral közösen szervezett őszi konferenciát, valamint a rendszeres film- és könyvbemutatókat.

Egyházunk hagyományos rádió- és tévéadásai bőségesen foglalkoztak a reformáció témáival. A refor macio500.hu honlap és az október 31-re időzített élő Facebook-bejelentkezések sokasága elsősorban egyházunk számára tette jól láthatóvá az ünnepet. A Reformáció hétről hétre, A reformáció kincsestára és A reformáció üzenete című műsorok pedig a szélesebb nyilvánosságot kívánták elérni.

Anyagi forrásaink mértékében számos hazai és határon túli pályázatot tudtunk támogatni. Nagyszerű volt látni, hogy milyen sok gyülekezet és iskola élt a lehetőséggel, és szervezett gazdag helyi programot. Szeretnénk majd mindezt valamilyen formában dokumentálni.

A november 11-én a Deák téri templomban megrendezett záróalkalmunkon a folyamatos megújulás szükségességét hangsúlyoztuk. A kerek évforduló bűvöletétől talán elszakadva felszabadultan szeretnénk előretekinteni. Ha valóban az Urunk által kijelölt úton kívánunk haladni, akkor a reformátorok szenvedélyes istenkeresése, igetanulmányozása és hitélménye kell hogy jellemezzen minket is. Ez lenne az igazi 500+… 

A cikk az Evangélikus Élet magazin 82. évfolyam, 51-52. számában jelent meg, 2017. december 31-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál, a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!