Kirchentag 2013: Először írtak operát a rendezvényre - Bonhoeffer életének párhuzamai

Kirchentag 2013: Először írtak operát a rendezvényre - Bonhoeffer életének párhuzamai

Share this content.

Hamburg – A Németországi Protestáns Egyházi Napok történetében először készült egy egész estét betöltő operaelőadás az alkalomra. Az ártatlanság vége című darab Dietrich Bonhoeffer életét és gondolatait ábrázolta és már az ősbemutatón állva tapsolta meg a közönség. Mivel a darab megtekintéséhez külön belépőjegy kellett, és forgatást nem engedélyeztek, ezért az evangelikus.hu munkatársai nem tudtak erről tudósítani. A hiányt most pótoljuk. Forrás: kirchentag.de / Barbara Trull-Voigt, szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Kirsten Harms volt Az ártatlanság vége című opera felelőse, rendezője, a libretto-t David Gravenhorst és Theresita Colloredo írták. A zenét Stefan Peiffer szerezte, aki a hamburgi Színház és Zeneművészeti Főiskola végzős diákja. Az opera párhuzamot von Dietrich Bonhoeffer teológus és ellenálló életével, akik a nemzeti szocialisták 1945. április 9-én végül a Flossenbürg haláltáborban ki is végeztek. A téma feldolgozása a Kirchentag elnökétől dr. Gerhard Robbers professzortól ered.

Nem engedjük át az irányítást a náciknak

„Ha egy ilyen dolgot, mint Dietrich Bonhoeffer élete nem tudunk operaként ábrázolni, ha nem tudun kerről énekelni, mert olyan szörnyű, ami történt, akkor bizonyos fokig átadjuk újra és újra a náciknak az irányítást. És akkor máig lennének még olyan területek, amelyek tőlünk távol esnének annak ellenére, hogy az élethez hozzátartoznak” - mondta a Kirchentag elnöke.

Hasonlóképp nyilatkozott Stefan Pfeiffer komponista is. „Anácik mindennel és mindenkivel visszaéltek, még a zenével is.” Nagyon inspirálta őt az, hogy Bonhoeffer életét példaként mutassa be. Pfeiffer szinte minden zenei elemet ötvözött művében, hiszen a zsoltárhangoktól, a gregoriánra emlékeztető korálokig és az egész klasszikus késő romantikus tradícióig mindenféle elemet felvonultatott. Még gyerekdalok és felvonulási zene is előfordult benne. De vannak klasszikus áriák és nagy kórusjelenetek is.

Germa, Herman és Drako

A történet középpontjában a tertvérpár, Germa és Heman áll. Germa egy tanyát örököl, amely a szárazság miatt szenved, így termés sem várható. Herman tanár. Egy távoli rokonuk, Drako azonban úgy tűnik, hogy megtalálta a megoldást a problémára és szeretne egy gátat felépíteni. A projekt fellelkesíti az embereket és Germa is érdeklődni kezd Drako iránt. Herma és Meta, a szakácsnő azonban rosszat sejtenek.

Germa végül férjhez megy Drakohoz és a tanyán más szelek kezdenek fújni. Herman elhagyja a tanyát. Egy évvel később a tanya új fényben ragyog. A hangulat félelmetkeltő. Bizalmatlanság és árulás uralkodik. Herman váratlanul hazatér és rájön arra, mit is kell tennie. Drakora lő, de a golyók nem ölik meg a férfit. A szomszédok, akiket a gát elzárt teljesen az ivóvíztől, felkelnek és felrobbantják a falakat. Az áradásban minden tönkre megy, de Germa túléli a katasztrófát.

A háború és béke archaikus dinamikája

Kirsten Harms rendezőnő mondta: „Az operában egy olyan figuráról van szó, akit Dietrich Bonhoefferről mintáztunk, gondolatait, életét és tetteit tekintve. Egy kitalált történetet mutatunk be, amely a háború és béke archaikus dinamikáját, az igazságosságot és az igazságtalanságot is ötvözi.” A zene dimenziói által az opera különlegesen tudja kifejezésre juttatni, ami gyakran kimondhatatlan, megfogalmazhatatlan, felfoghatatlan és elfogadhatatlan.

A premier közönségének tetszett a kísérlet. Állva tapsoltak, hatalmas volt az ováció és a bravó kiáltások.

„Hatásos”, „sikeres bemutatás”, „pompás színpadravitel” - ezek voltak a kommentek a bemutató után.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!