Népművészeti kiállítást rendeznek Székesfehérváron a reformáció emlékéve jegyében

Népművészeti kiállítást rendeznek Székesfehérváron a reformáció emlékéve jegyében

Share this content.

Forrás: szekesfehervar.hu
Székesfehérvár – A reformáció történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben címmel nagyszabású képzőművészeti kiállítás nyílik szombaton, a Székesfehérvári Református Egyházközség Gyülekezeti Központjában. A Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében megvalósuló, a Reformáció Emlékévéhez kapcsolódó tárlaton 34 közép-dunántúli pályázó 87 alkotását állítják ki.
A tavalyi esztendő végén meghirdetett pályázatra a Kárpát-medencében élő, a népművészet hagyományai iránt elkötelezett alkotók, alkotóközösségek műveit várták. A kiírás elsődleges célja az volt, hogy a népi kézművesség képviselői hozzájáruljanak ahhoz, hogy a templomok, gyülekezeti termek, egyházi intézmények, valamint az élet nagy fordulóihoz kapcsolódó egyházi szertartások tárgyai, kellékei megújulhassanak. Pályázni lehetett fafaragás, textilművészet, fazekasság, fémművesség és egyéb mesterségek olyan alkotásaival, amelyek szellemiségükben, alkalmazott jelképeik által a protestáns egyház hagyományait tükrözik. A beérkezett 126 pályamunkát szakmai grémium bírálta el, amely 87 alkotás kiállítására tett javaslatot.
 
A földi alkotó tehetsége Istent dicséri. Az ember boldogságának, földi élete értelmének egyik kulcskérdése, hogy megismerje alkotóját s hálát adjon neki. Az alkotó és az alkotás csodálatos kölcsönhatásában dicsőül meg Isten, ezért örülünk annak, hogy teret adhatunk egy ilyen kiállításnak. Szeretnénk, ha az emberek újra felismernék elfeledett felelősségüket tehetségük iránt, amely az Úr ajándéka” – fogalmazott az esemény keddi sajtótájékoztatóján Somogyi László, a Székesfehérvári Református Egyházközség lelkész elnöke.
 
A tárlatot szombaton 15 órai kezdettel dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa nyitja meg, és Gyanó Szilvia etnográfus ajánlja a közönség figyelmébe. Köszöntőt mond Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke és Somogyi László, a Székesfehérvári Református Egyházközség lelkész elnöke. Közreműködik az Ars Musica Zenebarátok Egyesülete, a Hungarikum együttes és Ferenczy Nagy Boglárka.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!