Napi áhítatokkal segítik a gyülekezetek, családok közösségeit

Napi áhítatokkal segítik a gyülekezetek, családok közösségeit

Share this content.

Szöveg: Evangélikus.hu
Budapest – A járvány miatt kialakult veszélyhelyzetben gyülekezeteink életterének szűkülése és leállása új kihívások elé állított mindannyiunkat. Pángyánszky Ágnest, az az Evangélikus Hittudományi Egyetem Gyakorlati Intézetének vezetőjét kérdeztük arról, hogyan tudnak segíteni a gyülekezeteknek ebben a helyzetben.

 Hogyan tudtak átállni a gyülekezetek a digitális életre? 

 A járvány miatt kialakult veszélyhelyzet egyik legfájdalmasabb területe a közösségi élet szükségszerű szűkülése és leállása. Gyülekezeteink aktív közösségi élete helyett, most alkalmazkodva az új helyzethez, meg kell tanulnunk valami olyasmit megvalósítani, amit eddig csak nagyon ritka határhelyzetekben tettünk meg. A gyülekezeti közösségi élet „digitalizálása” elemi erővel történik leginkább az istentiszteleti életünk területén, de tudjuk, hogy a sokféle gyülekezeti életesemény pótlása rendkívül nehéz feladatot jelent a virtuális térben. Mindenre nem tudjuk megtalálni a tökéletes megoldást.

– Az Evangélikus Hittudományi Egyetem Gyakorlati Intézete hogyan tud segíteni ebben a helyzetben?

– A gyülekezetpedagógiai, a gyülekezeti tanítás területén az Evangélikus Hittudományi Egyetem Gyakorlati Intézetéből a hallgatókkal összefogva készítünk olyan áhítatokat, melyek akár a képernyőről könnyen elolvashatók, de ki is nyomtathatóak és akár egyéni csendességben, akár otthoni családi közösségben is használhatóak. Bízunk benne, hogy az otthon töltött idő új helyzete és a közösség iránti vágyakozásunk sokakat új áhítatos formák kipróbálására és gyakorlására ösztönöz. Ezért készítjük ezeket az áhítatokat, napi csendességeket, melyek az evangélikus áhítatok alapszerkezetét tartalmazzák és éneklésre, imádságra, igeolvasásra adnak lehetőséget. A gyülekezeti közösség hiányában ezek az áhítatok „kicsiben” erősíthetik az otthoni közösséget, és elhozzák a reménységét a közösségi életünk helyreállásának is.

– A gyerekek számára is készültek anyagok?

– Az anyaggyűjtés tartalmaz gyermekbibliakörös anyagokat, melyekből színezőket, kreatív feladatokat választhatunk és akár online formában, de akár nyomtatott anyagként is eljuttathatjuk családokhoz, hogy otthon is dolgozzanak vele. A húsvéti ünnepkörre készülve nagyon jó lehetőség és segítség lehet ez is. Az anyaggyűjtés tárhelyén olyan mappák találhatóak, amelyek tetszés szerint bővíthetőek. A mostani helyzet egyik nagy lehetősége a közös összefogás erejében található. Lelkészek, hitoktatók, hittanárok mind fel tudnak tölteni ezekbe a mappákba olyan segédanyagokat, amelyeket többen is felhasználhatnak ebben a jelenleg még csak távoli elérést biztosító helyzetben. Legyünk egymás segítségére, használjuk ezeket a segédanyagokat és gondoljunk arra is, hogy a gyülekezeti tanítás is figyelmet és lehetőséget kaphasson! A segédanyagokhoz a lelkészi vagy hittanári listákon lehet hozzájutni. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!